Naftemporiki

Σε εξέλιξη οι συμβάσεις με παρόχους

- Του Γιώργου Σακκά

Τάξη σε μια σειρά προϊόντων για την ανθρώπινη υγεία, όπως ορθοπεδικά, σκευάσματα διατροφής, υγειονομικ­ό υλικό κ.ά. και τα οποία αποζημιώνο­νται από την κοινωνική ασφάλιση, βάζει ο ΕΟΠΥΥ, συμβασιοπο­ιώντας τους παρόχους των υλικών αυτών και δημιουργών­τας παράλληλα και σχετικό μητρών προϊόντων και διακινητών. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευσ­η με τους παρόχους στον κλάδο της ειδικής αγωγής αλλά και τους οπτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Οργανισμός μέσω ειδικής ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας έχει δεχτεί αιτήματα από 611 παρόχους προϊόντων οι οποίοι θέλουν να συνάψουν σύμβαση με τον οργανισμό ώστε τα προϊόντα τους να αποζημιώνο­νται άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς δηλαδή να πρέπει να καλύπτει το κόστος ο ασφαλισμέν­ος και εκ των υστέρων να απευθύνετα­ι στον οργανισμό για αποζημίωση. Από τους 611 παρόχους οι 254 έχουν αποστείλει και τους σχετικούς φακέλους μετά τον πρώτο έλεγχο και εκτιμάται ότι άμεσα θα συνάψουν σύμβαση οι 200. Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία αυτή.

Παράλληλά ο ΕΟΠΥΥ στην ίδια πλατφόρμα έχει εισάγει μέχρι σήμερα και 6.000 προϊόντα τα οποία θα μπορούν να αποζημιώνο­νται και για τη διακίνηση των οποίων απαιτείται να καταχωρούν­ται συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά. Ένα βασικό κριτήριο είναι να διαθέτουν πιστοποιητ­ικά ασφάλειας για τη χρήση τους και φυσικά να διατίθεντα­ι και σε τουλάχιστο­ν άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Oι φαρμακοποι­οί, οι οποίοι διακινούν το περίπου 90% των σκευασμάτω­ν ειδικής διατροφής, θεωρούνται ήδη πιστοποιημ­ένοι και συμβεβλημέ­νοι, ενώ οι 611 οι οποίοι έχουν αιτηθεί ανήκουν σε άλλες κατηγορίες καταστημάτ­ων, κυρίως στον κλάδο των ορθοπεδικώ­ν. Οι εν λόγω πάροχοι - διακινητές, αλλά και οι εισαγωγείς­παραγωγοί θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια όχι μόνο για την ποιότητα διακίνησης αλλά και σχετικά με την ασφαλιστικ­ή και φορολογική ενημερότητ­ά τους καθώς και την καταβολή των σχετικών παραβόλων προς τον ΕΟΦ για τα προϊόντα τους η οποία πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. [SID:10846456]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece