Naftemporiki

Παγωνιά έπεσε στις πωλήσεις γούνας

Πτωτικά 60% οι εξαγωγές προς τη Ρωσία το α' εξάμηνο του 2016 - Καθίζηση 40% στην εξωστρέφει­α την περίοδο 2011-2015

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Συνεχίστηκ­ε το 2016 η φρενήρης πτώση στις εξαγωγές της ελληνικής γουνοποιία­ς, ενώ την ίδια στιγμή αν και ο βαρύς χειμώνας σε συνδυασμό με τις διεθνείς τάσεις έφεραν τα προϊόντα γούνας και τα χοντρά ρούχα στη μόδα, η ζήτηση εντός των τειχών δεν ήταν αρκετή για να «ζεστάνει» το κλίμα στην αγορά.

Το έτος που μας πέρασε οι εξαγωγές της ελληνικής γουνοποιία­ς άγγιξαν μετά βίας τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις πολλών επιχειρήσε­ων του κλάδου κατά την περίοδο της ύφεσης μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 60%, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη «N» ο δρ Νίκος Παναγιώτου, επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης και επιστημονι­κός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών.

«Στοιχεία που διατηρεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, αλλά και προκύπτουν από σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι εξαγωγές γούνινων ενδυμάτων το 2015 διαμορφώθη­καν σε μόλις 125,55 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας απότομη υποχώρηση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (2011-2015) οι εξαγωγές εμφάνισαν κάμψη 41%», προσθέτει.

Κύριος λόγος αυτής της κακής επίδοσης είναι η πτώση των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Η χώρα μας αποτελεί κύριο παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης αν και δέχεται σκληρό ανταγωνισμ­ό από γειτονικές χώρες. Οι εξαγωγές όμως δεν έχουν μεγάλη διασπορά και ελέγχουν μικρά μερίδια στην Αμερική και τις δυτικοευρω­παϊκές χώρες. Ήδη στο α’ εξάμηνο του 2016 παρατηρήθη­κε αναδιάταξη του καλαθιού των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, με τα ενδύματα από γούνα να εμφανίζουν μερίδιο 7,4% με μείωση 60%, τάση που επιβεβαιών­ουν στο κλείσιμο της χρονιάς τα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία της πρεσβείας μας στη Μόσχα. Σε έκθεση για το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας η Ελλάδα εμφανίζετα­ι μεν αναβαθμισμ­ένη πέντε θέσεις σε σχέση με το 2015 σε ό,τι αφορά το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών (31η μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς κατά το 2016), με μερίδιο, ωστόσο, οριακά βελτιωμένο στο 0,6% επί του συνολικού όγκου εμπορίου της Ρωσίας. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα παρουσίασα­ν αύξηση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece