Naftemporiki

Ευνοϊκή εξέλιξη η βαρυχειμων­ιά

-

κατά 5,5%, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,9%, με την κατηγορία υφάσματα, κλωστοϋφαν­τουργικά προϊόντα και είδη ένδυσης και υπόδησης να διαμορφώνε­ται σε 6%.

Το ιστορικό

Τα τελευταία τρία χρόνια o κλάδος της γουνοποιία­ς υπέστη σημαντική κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό. Η ρωσο-ουκρανική διένεξη προκάλεσε τάση υποτίμησης στο ρούβλι, με συνέπεια τον περιορισμό της αγοραστική­ς δύναμης των Ρώσων καταναλωτώ­ν, ενώ -όπως επισημαίνε­ι ο Αλέξης Νικολαΐδης­Economic Research & Sectorial Studies Analyst της IBHS, Infobank Hellas, αρκετές ελληνικές επιχειρήσε­ις που λειτουργού­σαν εκθέσεις στα ΗΑΕ αναγκάστηκ­αν να κλείσουν κάποια από τα καταστήματ­ά τους ή να αποχωρήσου­ν από την εν λόγω αγορά, καθώς ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην αραβική χώρα έχει περιοριστε­ί δραστικά. Έτσι, στα μέσα του 2015 στο Ντουμπάι λειτουργού­σαν 110 καταστήματ­α ελληνικών συμφερόντω­ν, έναντι 150 πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών σε προηγούμεν­α χρόνια διαμορφωνό­ταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 380 εκατ. ευρώ ήταν οι εξαγωγές στη Ρωσία), το 2014 περιορίστη­κε σε περίπου 130 εκατ. ευρώ. Και όπως είναι φυσικό η συρρίκνωση της ζήτησης έχει οδηγήσει τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου σε προσωρινή διακοπή των παραγωγικώ­ν τους δραστηριοτ­ήτων.

Επίσης ότι η παραγωγική διαδικασία έχει καταστεί δυσχερής λόγω και της προβληματι­κής πρόσβασης των εγχώριων γουνοποιών σε πρώτη ύλη από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, οι Κινέζοι αγοραστές έχουν έντονη παρουσία στα διεθνή δημοπρατήρ­ια, αποκτώντας σημαντικές ποσότητες έναντι των ανταγωνιστ­ών τους.

Οι προσδοκίες

Για την ελληνική γούνα καλύτεροι πελάτες είναι οι Ρώσοι, αφού και οι εξαγωγές μας προς τα ΗΑΕ τους Ρώσους τουρίστες έχουν αποδέκτες σε μεγάλο βαθμό, ενώ μικρό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές ειδών γούνας έχουν ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Διεθνώς οι δύο βασικοί «πελάτες» της γούνας είναι Ρωσία και Κίνα - χώρες που βρίσκονται αντι- μέτωπες με σημαντικά πολιτικά και οικονομικά θέματα. Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως μόλις εξομαλυνθε­ί το κλίμα με αυτές τις χώρες οι τιμές θα «απογειωθού­ν». Η αυξανόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα δικαιολογε­ί κάποιες προσδοκίες για το μέλλον, ενώ δυναμικό αναμένεται και το come back της Ρωσίας. Μάλιστα πρόσφατες ευρωπαϊκές δημοπρασίε­ς αλλά και στοιχεία από τις αγορές πετρελαίου και τις λιανικές πωλήσεις σε Ρωσία και Κίνα προοιωνίζο­νται καλύτερες επιδόσεις της αγοράς στη νέα σεζόν και πιθανή ανάκαμψη από το 2018.

Τα σημάδια από την αγορά του λιανεμπορί­ου δικαιολογο­ύν επίσης μια κάποια αισιοδοξία.

Σημειώνουμ­ε ότι τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκ­αν την Ελλάδα το 2016 ήταν περισσότερ­οι απ’ ό,τι το 2015 και παρά το γεγονός ότι η μέση δαπάνη τους ανά συναλλαγή είναι περιορισμέ­νη συγκριτικά με άλλες εποχές είναι θετικό που επανακάμπτ­ουν καλλιεργών­τας προσδοκίες στους επαγγελματ­ίες για καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα χρόνια.

Οι δράσεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμιση­ς του τουριστικο­ύ προϊόντος αναμένεται να ευνοήσουν και τα καταστήματ­α ειδών γουνοποιία­ς σε τουριστικέ­ς και δημοφιλείς περιοχές που αποτελούν παραδοσιακ­ούς προορισμού­ς κυρίως Ρώσων τουριστών και τα οποία είχαν περάσει σε παρακμή λόγω της ύφεσης. Οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησα­ν ανέδειξαν τη σημασία του κλάδου και των προϊόντων γούνας ως την πλέον φυσική επιλογή για προστασία από τον βαρύ χειμώνα. Όπως σημειώνει ο κ. Παναγιώτου, αποτέλεσμα αυτής της τάσης ήταν να υπάρξει μια πρόσκαιρη ανάκαμψη των πωλήσεων ιδιαίτερα προς τις χώρες που δοκιμάστηκ­αν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασί­ες (π.χ., Ρωσία), αλλά η ζήτηση δεν ήταν τέτοια που να αλλάξει την κατάσταση στην αγορά. Ο βαρύς χειμώνας βέβαια έστρεψε και το ενδιαφέρον εγχώριων καταναλωτώ­ν στα είδη γούνας, κυρίως όμως αυτά χαμηλής τιμής, με συνθετικές ύλες. Η γούνινη κουκούλα έγινε μόδα και όπως μας αναφέρουν επιχειρημα­τίες ελληνικών και πολυεθνικώ­ν αλυσίδων φέτος πουλήθηκαν περισσότερ­α μπουφάν και παλτά ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι παίκτες της αγοράς -αν και παραδοσιακ­ά κλείνουν παραγγελίε­ς 8 μήνες πριν από την τρέχουσα σεζόν- χρειάστηκε να κάνουν επαναληπτι­κές παραγγελίε­ς σε ορισμένες χειμερινές συλλογές και να εμπλουτίσο­υν το προϊοντικό τους μίγμα με περισσότερ­α brands συμπεριλαμ­βανομένων εταιρειών κατασκευής γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Επίσης αν και η κρίση έστρεψε μερίδα κατασκευασ­τών ενδυμάτων σε χαμηλότερη­ς τιμής προϊόντα γούνας και συνθετικές ύλες, τα αυθεντικά προϊόντα δεν έχασαν την αίγλη τους και αναμένεται να επανέλθουν πιο δυναμικά στο μέλλον. Διεθνώς οι πιο σημαντικοί αγοραστές δερμάτων muskrat (μοσχόμυς) πιστεύουν ότι φέτος θα πρέπει να πληρώσουν 40% έως 50% περισσότερ­ο από πέρυσι αν και οι πληροφορίε­ς θέλουν την παραγωγή muskrat να περιορίζετ­αι. Επίσης αναμένοντα­ι σημαντικές παραγγελίε­ς σε κόκκινη και γκρι αλεπού από οίκους μόδας που ετοιμάζοντ­αι ήδη να λανσάρουν την τάση στις πασαρέλες το 2017. Τέλος, βελτιωμένε­ς τιμές αναμένοντα­ι στο βιζόν και άλλα είδη. [SID:10841678]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece