Naftemporiki

Νέο ρεκόρ με συνεχόμενο ανοδικό σερί

Κλίμα ευφορίας στη Wall Street - Κέρδη και στην Ευρώπη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ανοδικές τάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις μετοχές του κλάδου των τραπεζών σε πρωταγωνισ­τικό ρόλο, δίνοντας ώθηση στον S&P 500, που ενδοσυνεδρ­ιακά σημείωσε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ και συνεχίζοντ­ας το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η Wall Street βρίσκεται υπό την επήρεια των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης Τραμπ, με τις προσδοκίες για περικοπές φόρων και χαλάρωση του πλαισίου για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για φι- λοαναπτυξι­ακές πολιτικές και αυξήσεις των κρατικών δαπανών, να τροφοδοτού­ν κλίμα ευφορίας, εκτοξεύοντ­ας την κεφαλαιοπο­ίηση του S&P 500 πάνω από το φράγμα των 20 τρισ. δολαρίων. Οι μετοχές του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ οι μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών «απογειώθηκ­αν», αφότου η Berkshire Hathaway του μεγαλοεπεν­δυτή Γουόρεν Μπάφετ αύξησε τις επενδύσεις της στους τέσσερις μεγαλύτερο­υς αερομεταφο­ρείς των ΗΠΑ.

Θετική εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομέν­ου αποτελεσμά­των από τράπεζες όπως η Credit Agri- cole να οδηγούν τις μετοχές του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου σε υψηλά τριών εβδομάδων. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκε 1,4%.

Οι μετοχές της Credit Agricole έκαναν άλμα 4,7%, αφότου τα κέρδη της μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Γαλλίας ήταν καλύτερα των προβλέψεων.

Οι τραπεζικές μετοχές ευνοήθηκαν και από τη ρητορική της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, η οποία επανέλαβε ότι η Fed προσανατολ­ίζεται για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους.

Το υψηλότερο κόστος δανει- σμού ευνοεί τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο.

Η ανακοίνωση θετικών εταιρικών αποτελεσμά­των τριμήνου έδωσε ώθηση και σε άλλες μετοχές του δείκτη STOXX 600. Η φινλανδική Huhtamaki επιδόθηκε σε ράλι με κέρδη πάνω από 8%, ενώ σημαντικά κέρδη 3,7% και για τη ζυθοποιία Heineken.

Τα περισσότερ­α ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια έκλεισαν χθες με θετικά πρόσημα. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX ενισχύθηκε 0,19%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε άνοδο 0,59%. Κέρδη 0,78% για το Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, ενώ και στο Λονδίνο ο γενικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,47%.

[SID:10847156]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece