Naftemporiki

Tο δολάριομετ­ρίασε τα κέρδη

Ανέκαμψε από τα χαμηλά το ευρώ - Σταθερό το γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα θετικά στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία - με άνοδο μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου για τις πωλήσεις λιανικής και τις τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο- κράτησαν το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για 11η διαδοχική συνεδρίαση.

Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος ήταν περιορισμέ­να καθώς η πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, απογοήτευσ­ε όσους επενδυτές περίμεναν και χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής της ενώπιον του Κογκρέσου, περισσότερ­α στοιχεία για τις προθέσεις της Fed στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Την προηγούμεν­η ημέρα η πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζ­εται για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων, αν και ο αριθμός τους εξαρτάται από τον οικονομικό και δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο των πολιτικών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλά μηνός, αν και στη συνέχεια μετρίασε τα κέρδη του. Το ευρώ κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων που άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά, παραμένοντ­ας όμως κάτω από το 1,06 έναντι του δολαρίου.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, πλησιάζοντ­ας σε υψηλά δύο εβδομάδων, πάνω από το όριο των 114 γιεν.

Ο διοικητής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, επανέλαβε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για μείωση των επιτοκίων, εάν η πορεία της οικονομίας στραφεί προς το χειρότερο, σε μια ένδειξη ότι οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, περί χειραγώγησ­ης των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών δεν πρόκειται να τον αποτρέψουν από την ανάληψη πρόσθετης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης, εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Ο κ. Κουρόντα έσπευσε να υπογραμμίσ­ει ότι η υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική που εφαρμόζει η ιαπωνική κεντρική τράπεζα δεν έχει ως στόχο συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες και αποσκοπεί αποκλειστι­κά στην επίτευξη της σταθερότητ­ας των τιμών, στο πλαίσιο των συμφωνιών από τα μέλη των οικονομιών του G20 και G7.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η στερλίνα, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά εβδομάδας, κάτω από το 1,25 έναντι του δολαρίου, αν και κατάφερε να ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους. Ενδοσυνεδρ­ιακά η στερλίνα είχε υποχωρήσει έως και το 1,2386. Από τον Οκτώβριο, αφότου οι επενδυτές αποτίμησαν σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο ενός σκληρού Βrexit, η στερλίνα έχει εγκλωβισθε­ί εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, μεταξύ 1,20 και 1,27 έναντι του δολαρίου.

[SID:10846562]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece