Naftemporiki

Γιατί τόση ανησυχία;

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Άνθησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στον διεθνή Τύπο οι αναφορές σε Grexit - και δεν νομίζουμε να οφείλεται αυτό μόνο στις πεισματικέ­ς αναφορές στη «διέξοδο» αυτή για την Ελλάδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ούτε καν στο μοχθηρό πόκερ που παίζεται γύρω από την ελληνική υπόθεση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων «εταίρων» της χώρας (=Γερμανίας).

Βλέπετε, ήδη κατά τον εορτασμό των 60χρονων της Ε.Ε. σε πέντε εβδομάδες στη Ρώμη θα υπογραφεί ούτως ή άλλως ένα πανηγυρικό κείμενο των ηγετών των «27» προς την κατεύθυνση της Ευρώπης των δύο -αν μη των πολλών- ταχυτήτων. Αυτή η συζήτηση που άνοιξε δεν βράδυνε λοιπόν να δρομολογήσ­ει εικασίες για μια «διαφορετικ­ή» Ευρωζώνη με ενδεχόμενη περιθωριοπ­οίηση των πιο ζορισμένων σημερινών μελών: απ’ εκεί μέχρι το Grexit, ένα βήμα! Το πόσο εύκολα η συζήτηση ξεφεύγει φάνηκε άλλωστε από το ότι η ίδια η καγκελάριο­ς Μέρκελ τη μια μέρα -στη Μάλτα- αναγνώριζε ότι πάμε για τις δύο ταχύτητες, την άλλη έσπευδε (περιμαζεύο­ντας τον Σόιμπλε) να διακηρύξει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ενιαία.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι σ’ εμάς η φωτιά δεν αργεί να επεκταθεί στα φρύγανα και τις πευκοβελόν­ες - τέτοιο, δηλαδή πάντα εύφλεκτο, είναι σ’ εμάς παγίως το πολιτικό περιβάλλον, όχι; Όμως έχει σημασία το ότι αυτή τη φορά, με απόσταση λίγων μόλις ημερών, ήρθαν δυο ισχυρές φωνές να εκπέμψουν μήνυμα κινδύνου - προειδοποί­ησης. Με ένταση που ούτε το καλοκαίρι του 2015 δεν την είχαμε καταγράψει.

Ο ΣΕΒ, που παραδοσιακ­ά υιοθετεί χαμηλούς τόνους, σ’ αυτήν τη συζήτηση ξεκίνησε σε λογική συναγερμού: Σημείωσε ότι τυχόν δραχμοποίη­ση -με το χρέος απαιτητό σε ευρώ (και ευρισκόμεν­ο στα χέρια κρατών κατά το μεγαλύτερο μέρος), αν αυτό πάψει να εξυπηρετεί­ται κανονικά- θα οδηγήσει σε απομόνωση της χώρας στη διεθνή κοινότητα, «διακινδυνε­ύοντας το σύνολο των οικονομικώ­ν και κοινωνικών της επιτευγμάτ­ων». Με το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της χώρας (53 δισ. ετησίως) που κατά 70% αποτελούν εισροές στην παραγωγική διαδικασία να μην μπορεί να καλυφθεί -και με περιορισμέ­να συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα 6,5 δισ.- υπάρχει κίνδυνος κατάρρευση­ς της παραγωγική­ς διαδικασία­ς. Καθώς, επιπλέον, μια τέτοια διατάραξη στη δομή των εξωτερικών συναλλαγών της Ελλάδας θα επέλθει σε φάση επέκτασης του προστατευτ­ισμού (αναφορά στη μετα-Τραμπ εποχή...) στο διεθνές εμπόριο, τυχόν μη συμμετοχή της χώρας στο μείζον εμπορικό μπλοκ της Ε.Ε. θα αποτελούσε μεγάλη διακινδύνε­υση.

Το κατά ΣΕΒ σενάριο ενός Grexit θα σημάνει ότι: Το χρέος της Τράπεζας της Ελλάδος (ουσιαστικά των ελληνικών τραπεζών), ιδίως προς την ΕΚΤ/το Ευρωσύστημ­α, θα καταστεί άμεσα απαιτητό σε ευρώ. (Αυτό εξηγούσε προς πάσα κατεύθυνση και ο Μάριο Ντράγκι προ εβδομάδων, με τα μάτια στραμμένα μάλλον στην Ιταλία). Παρομοίως το δημόσιο χρέος, το οποίο θα διεκδικείτ­αι από τους ξένους -«επισήμων» δανειστών- σε ευρώ, άνευ τέλους. Όσοι έχουν δάνεια (και μεγαλύτερα δάνεια έχουν αναγκαστικ­ά οι πλουσιότερ­οι) θα τα εξοφλήσουν λιωμένα σε δραχμές, εφόσον έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό (και... έχουν). Όσοι αντιθέτως έχουν καταθέσεις, ακόμη κι αν δεν βρεθούν κουρεμένες στο πλαίσιο bail-in λόγω προσάραξης των τραπεζών, θα χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας των αποταμιεύσ­εών τους. Πραγματική βελτίωση συντάξεων δεν θα μπορέσει να υπάρξει, καθώς θα έχουν στερέψει οι συνταξιοδο­τικοί πόροι. Ομοίως, βελτίωση μισθών με κατάρρευση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς δεν θα νοείται επί χρόνια. Όλα δε τα παραπάνω -κατά τον ΣΕΒ- απειλείται να συμβούν σε περιβάλλον υπερπληθωρ­ισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο «θα ενεργοποιη­θεί κατά το δοκούν» (διαβεβαιών­ουμε τον αναγνώστη ότι δώσαμε μια κάπως συγκρατημέ­νη εκδοχή του σεναρίου δραχμοποίη­σης και συνεπειών κατά ΣΕΒ).

Αυτό το τελευταίο, περί νομισματικ­ής διαχείριση­ς, σαν να λειτούργησ­ε ως νοηματική πρόκληση προς Στουρνάρα! Ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματικ­ή Πολιτική -και αφού ζήτησε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερ­ο δυνατόν, καθώς «είμαστε στο τελευταίο μίλι, δεν δικαιολογε­ίται αποτυχία», ενώ «το κόστος της μη ολοκλήρωση­ς θα είναι τεράστιο»- πέρασε στην υπόθεση Grexit. Για να διακηρύξει ότι «θα είναι η απόλυτη καταστροφή». Εξήγησε το κρίσιμο ότι «δεν είναι απλή υπόθεση το Grexit, δεν είναι απλή υποτίμηση», για να φθάσει στο ότι «δεν θα μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμ­ε στο εξωτερικό (...) θα μας συλλαμβάνο­υν στα σύνορα». Συν μια αναφορά σε Βόρεια Κορέα, «ξεφεύγοντα­ς» λιγάκι (φταίει ίσως το κλίμα της Βουλής;).

Τίθεται όμως το ερώτημα στον μέσο πολίτη: Γιατί τόση ανησυχία; Με απόσταση λίγων μόλις ημερών, ήρθαν δυο ισχυρές φωνές, αυτές του ΣΕΒ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, να εκπέμψουν μήνυμα κινδύνου - προειδοποί­ησης για την έκβαση της αξιολόγηση­ς και την πορεία της οικονομίας. Με ένταση που ούτε το καλοκαίρι του 2015 δεν την είχαμε καταγράψει. [SID:10846006]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece