Naftemporiki

Πράσινο φως στη συμφωνία CETA

Ενέκρινε τις ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά με κατάργηση δασμών

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Το πράσινο φως έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά, σε μία απόφαση που προσυπογρά­φει τα επιχειρήμα­τα της Ευρώπης υπέρ του ανοίγματος των αγορών της και απαντά στην εμπορική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που τείνει προς τον προστατευτ­ισμό, σε μία περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύσσετ­αι με ολοένα και πιο βραδείς ρυθμούς.

Η συμφωνία, γνωστή ως CETA και η πρώτη έως σήμερα που υπογράφει η Ε.Ε. με χώρα από την Ομάδα του G7 (των επτά κορυφαίων βιομηχανικ­ά αναπτυγμέν­ων οικονομιών του πλανήτη) δοκιμάζει την πολιτική αξιοπιστία και την εμπορική δυναμική της Ε.Ε. στη μετα-Brexit εποχή, καταδεικνύ­οντας ότι η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική κατάφερε τελικά να ξεπεραστεί. Η συμφωνία αναμένεται να βάλει τέλος στο 98% των δασμών σε αγαθά από τον Απρίλιο του 2017, όταν θα τεθεί σε ισχύ και στο 99% έπειτα από μία επταετία, δεδομένου ότι ορισμένα αμφιλεγόμε­να ζητήματα θα χρειαστούν επικύρωση από τις χώρες μέλη της Ε.Ε., διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Επίσης, προβλέπετα­ι και το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών και δημόσιων συμβάσεων.

«Με την έγκριση της CETA αποδεικνύο­υμε ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και τα υψηλά πρότυπα έναντι του προστατευτ­ισμού και της στασιμότητ­ας. Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικέ­ς εμπορικές συμφωνίες» δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβ­ουλίου για τη συμφωνία Άρτις Πάμπρικς. Σημειώνετα­ι ότι η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές. Ωστόσο, θα αρχίσει να ισχύει ολοκληρωτι­κά όταν θα εγκριθεί από περισσότερ­α από 36 εθνικά και περιφερεια­κά κοινοβούλι­α, γι’ αυτό δεν πρέπει ακόμη να θεωρείται δεδομένη. Οι διαφωνούντ­ες στην περιοχή Βαλονία του Βελγίου απείλησαν με ακύρωση της συμφωνίας πέρυσι. Επιπλέον, οι ευρωβουλευ­τές που απέρριψαν τη συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους, ενώ έντονες διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας έλαβαν χώρα και έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Η Ε.Ε. υποστηρίζε­ι ότι η CETA, η οποία διαπραγματ­ευόταν εδώ και πέντε έτη ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία της ευρωπαϊκής κοινότητας κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως και να επεκτείνει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές κατά 25%. Το εμπόριο αγαθών Ε.Ε. - Καναδά ανήλθε στην αξία των 63,5 δισ. ευρώ το 2015, ενώ το εμπόριο υπηρεσιών έφθασε τα 27,2 δισ. ευρώ το 2014. Για τον Καναδά η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μειώνει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ. Ο Καναδάς είχε υπογράψει τη συμφω- νία ΤΡΡ, την οποία ακύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παραμένοντ­ας ωστόσο σε εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με χώρες όπως Ιαπωνία, Ινδία και Σιγκαπούρη.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής η CETA θα καταργήσει σχεδόν όλους τους υφιστάμενο­υς δασμούς ύψους 400 εκατ. ευρώ για τα προϊόντα που προέρχοντα­ι από την Ε.Ε. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμο­ί στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, δημόσιες υπηρεσίες, οπτικοακου­στικές υπηρεσίες και στον τομέα των μεταφορών. Ορισμένα γεωργικά προϊόντα που θεωρούνται ευαίσθητα, είτε θα υπόκεινται σε ποσοστώσει­ς (γαλακτοκομ­ικά), είτε θα αποκλείοντ­αι πλήρως (πουλερικά και αυγά). Εκτός από τη μείωση των δασμών, προβλέπετα­ι η αμοιβαία αναγνώριση των αποκαλούμε­νων «πιστοποιητ­ικών αξιολόγηση­ς της συμμόρφωση­ς» για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τους παραγωγούς. Eπίσης ο Καναδάς ανοίγει τους δημόσιους διαγωνισμο­ύς του στις επιχειρήσε­ις της Ε.Ε., που θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, όχι μόνο σε ομοσπονδια­κό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επαρχιών και δήμων του Καναδά. Ακόμη, η Ε.Ε. εξασφάλισε την προστασία περισσότερ­ων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικώ­ν ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά.

Η CETA θεσπίζει το νέο σύστημα Επενδυτικώ­ν Δικαστηρίω­ν για την επίλυση των διαφορών επενδυτή-κράτους, που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015 και το οποίο έγινε αποδεκτό από την καναδική κυβέρνηση. Το νέο σύστημα εγγυάται το δικαίωμα των κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε. να προβαίνουν προς το συμφέρον των πολιτών τους, ενώ καθιστά επίσης δικαιότερη και διαφανέστε­ρη την επίλυση τυχόν επενδυτικώ­ν διαφορών.

[SID:10846821]

 ??  ?? Η Ε.Ε. αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Καναδά, μετά τις ΗΠΑ, ενώ ο Καναδάς είναι ο 12ος μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ε.Ε. αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Καναδά, μετά τις ΗΠΑ, ενώ ο Καναδάς είναι ο 12ος μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 ??  ?? Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικέ­ς εμπορικές συμφωνίες δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβ­ουλίου για τη συμφωνία Άρτις Πάμπρικς.
Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικέ­ς εμπορικές συμφωνίες δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβ­ουλίου για τη συμφωνία Άρτις Πάμπρικς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece