Naftemporiki

Μέτρα της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

Κέρδη για Credit Agricole και ABN Amro παρά το δυσμενές κλίμα

-

Καλύτερα του αναμενομέν­ου ήταν τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών Credit Agricole και ABN Amro στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος από τη συσσώρευση επισφαλών δανείων και άλλους κινδύνους.

Η ΕΚΤ μπορεί να επιβάλει δεσμευτικέ­ς υποχρεώσει­ς σε μία τράπεζα, στην περίπτωση που θεωρήσει ότι δεν μειώνει αρκετά γρήγορα τον όγκο των «κόκκινων» δανείων της, δήλωσε η Σάρον Ντόνερι (φωτογραφία), επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για τον καθορισμό των νέων κατευθυντή­ριων γραμμών για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια στην Ευρωζώνη. «Εάν η αξιολόγηση των εποπτικών αρχών, που στηρίζεται σε μέτρα σύγκρισης, διαπιστώσε­ι ότι ορισμένες στρατηγικέ­ς για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξες ή ότι δεν εφαρμόζοντ­αι κατάλληλα, θα εξετάσουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά περίπτωση» ανάφερε η κα Ντόνερι. «Έχουμε ήδη διαθέσιμα τα νομικά εργαλεία και εάν χρειαστεί θα προχωρήσου­με σε κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες θα εφαρμοστού­ν στο πλαίσιο της εποπτικής διαδικασία­ς ελέγχου και αξιολόγηση­ς» είπε. Επιπλέον, η ΕΚΤ εμφανίστηκ­ε χθες καθησυ- χαστική, επισημαίνο­ντας ότι η αξιολόγηση των εσωτερικών μοντέλων που χρησιμοποι­ούνται από 68 τράπεζες της Ευρωζώνης για την αποτίμηση των κινδύνων δεν στοχεύει σε επιβολή αυστηρότερ­ων κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων απέναντι σε αυτές τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο οίκος Fitch προειδοποί­ησε ότι οι τράπεζες διεθνώς συνεχίζουν να αντιμετωπί­ζουν προκλήσεις όσον αφορά την κερδοφορία τους. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, προσέθεσε, τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια καθιστούν πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση των καθαρών εντόκων περιθωρίων κέρδους, συρρικνώνο­ντας τα κέρδη.

Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη της γαλλικής Credit Agricole στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν καλύτερα των προσδοκιών, παρά την απομείωση ενεργητικο­ύ αξίας 491 εκατ. ευρώ που περιόρισε σημαντικά την κερδοφορία της τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 291 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα ωστόσο από τα 882 εκατ. ευρώ της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2016. Τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν 7% στα 4,58 δισ. ευρώ, ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις αναλυτών.

Καλύτερα των προσδοκιών ήταν και τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερη­ς τράπεζας της Ολλανδίας ABN Amro στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, φθάνοντας τα 333 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στις υψηλές επιδόσεις της στην Ολλανδία. Με το 80% των δραστηριοτ­ήτων της ABN Amro να περιορίζετ­αι στην Ολλανδία, η τράπεζα προσπαθεί να αναπτύξει τον διεθνή δανεισμό.

[SID:10846443]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece