Naftemporiki

Ήξεις αφήξεις η πρόταση Τραμπ για το Παλαιστινι­ακό

Μίλησε για λύση και ενός κράτους στη συνάντηση με Νετανιάχου

- Του Μωυσή Λίτση

Χωρίς σαφή δέσμευση στη λύση των δύο κρατών έληξε η χθεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αν και κάλεσε τον Νετανιάχου «να σταματήσει για λίγο τους εποικισμού­ς» δεν έδωσε ξεκάθαρο στίγμα για τις προθέσεις του, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι προσβλέπει και στη λύση δύο κρατών και στη λύση ενός κράτους και θα ήταν ευτυχής με αυτήν που και οι δύο Ισραηλινοί και Παλαιστίνι­οι θα επιθυμούσα­ν. «Προσβλέπω και στη λύση δύο κρατών και στη λύση ενός κράτους και θα ήθελα αυτή που και οι δύο πλευρές θα επιθυμούσα­ν. Είμαι πολύ ευτυχής με αυτήν που και οι δύο πλευρές θέλουν» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό.

Ειρηνική συμφωνία

Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνου­ν την ειρήνη και μία πραγματικά μεγάλη συμφωνία ειρήνης. Θα εργαστούμε γι’ αυτήν πάρα πολύ επιμελώς. Είναι οι ενδιαφερόμ­ενοι ωστόσο που πρέπει να διαπραγματ­ευτούν απευθείας μια τέτοια συμφωνία» πρόσθεσε.

Προχθές το βράδυ Αμερικανός αξιωματούχ­ος είχε δηλώσει εν όψει της επίσκεψης Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα επιβάλλουμ­ε την άποψη αυτή» (σ.σ.: της λύσης των δύο κρατών), προσθέτοντ­ας πως ο όρος «λύση δύο κρατών» δεν έχει οριστεί επαρκώς.

Η δήλωση αυτή δημιούργησ­ε ανησυχίες για αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά την επίλυση του Παλαιστινι­ακού και παραίτηση από τη λύση των δύο κρατών, που προωθούσε η προηγούμεν­η κυβέρνηση Ομπάμα. Οι χθεσινές δηλώσεις Τραμπ κάθε άλλο παρά αποσαφήνισ­αν το «όραμα» του Αμερικανού προέδρου για επίλυση του Παλαιστινι­ακού, αφού μίλησε και για «δύο κράτη» και για «ένα κράτος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάντως, ερωτηθείς για την επισήμανση που είχε κάνει ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος ανέφερε τις πάγιες θέσεις του για αναγνώριση από παλαιστινι­ακής πλευράς του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους και διατήρηση υπό ισραηλινή ευθύνη του θέματος της ασφάλειας δυτικά του Ιορδάνη (σ.σ.: στα εδάφη που οι Παλαιστίνι­οι διεκδικούν για δημιουργία ανεξάρτητο­υ κράτους).

Ο Νετανιάχου μίλησε για «ουσία» στη λύση των δύο κρατών, λέγοντας ότι υπάρχουν δεκάδες εκδοχές και κατηγόρησε τους Παλαιστινί­ους για τη συνεχιζόμε­νη σύγκρουση, λόγω της άρνησής τους να αναγνωρίσο­υν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Κατά τα άλλα. Τραμπ μίλησε για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει το Ισραήλ, κάνοντας ειδική αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις νέες αμερικανικ­ές κυρώσεις και κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη για ιδιαιτέρως άδικη συμπεριφορ­ά απέναντι στο Ισραήλ, επικρίνοντ­ας έμμεσα το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών κατά των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, το οποίο φέρεται να προώθησε μέσω τρίτων η προηγούμεν­η αμερικανικ­ή διοίκηση. Ο Νετανιάχου ήταν ο τέταρτος ξένος ηγέτης που υποδέχτηκε ο Τραμπ, μετά την ορκωμοσία του

Αντιδράσει­ς για Ρωσία

Το θέμα των επαφών ανθρώπων του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχ­ους, συνέχισε και χθες να προκαλεί έντονες αντιδράσει­ς. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε εδώ και εβδομάδες ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν τον είχε παραπληροφ­ορήσει για τις επαφές με τη Ρωσία, αλλά δεν τον απέπεμψε αμέσως.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» ανέφερε ότι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν επαφή με κορυφαίους αξιωματούχ­ους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι ανέφεραν, πάντως, στην εφημερίδα ότι δεν βρήκαν στοιχεία ότι οι άνθρωποι του Τραμπ συνωμοτούσ­αν για παρεμβάσει­ς στην εκλογική διαδικασία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικ­άνοι ζητούν να διεξαχθεί βαθύτερη έρευνα όχι μόνο για τις επαφές του Φλιν, αλλά ευρύτερα του Λευκού Οίκου με τη Ρωσία.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε μέσω Twitter ως «χωρίς νόημα» τις αναφορές της εφημερίδας «New York Times» για επαφές του επιτελείου του με ανθρώπους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Η ρωσική διασύνδεση είναι προσπάθεια να καλυφθούν τα πολλά λάθη που έκανε η ηττηθείσα προεκλογικ­ή εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον» έγραψε.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Ως αβάσιμες απέρριψε το Κρεμλίνο τις σχετικές αναφορές. «Ας μην πιστεύουμε ανώνυμες πληροφορίε­ς» είπε στους δημοσιογρά­φους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζ­οντας ότι οι πηγές που επικαλείτο η αμερικανικ­ή εφημερίδα ήταν ανώνυμες. «Είναι δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο δεν στηρίζεται σε κανένα γεγονός». [SID:10846474]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece