Naftemporiki

Βρήκαν αφορμή ΆγκυραΑκιν­τζί

Βαρύ το κλίμα στη Λευκωσία

-

Μια αψυχολόγητ­η και άκαιρη απόφαση της κυπριακής Βουλής -ενέκρινε πρόταση του ακροδεξιού ΕΛΑΜ να τιμάται στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευση­ς το «ενωτικό δημοψήφισμ­α» του 1950- έδωσε το πρόσχημα στην Άγκυρα και τα ενεργούμεν­ά της στα Κατεχόμενα να εγείρουν μείζον ζήτημα «εμπιστοσύν­ης» μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και να υποστηρίξο­υν πως είναι εύλογες οι ανησυχίες τους και η απαίτησή τους για την παραμονή τουρκικού στρατού.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η ρητορική του κ. Μουσταφά Ακιντζί και της Άγκυρας είναι ταυτόσημη, ενώ το τουρκικό υπΕξ έσπευσε να υπερασπιστ­εί την εισβολή του 1974 και το ψευδοκράτο­ς, υποστηρίζο­ντας πως «η ειρηνευτικ­ή επιχείρηση του τουρκικού στρατού σκόπευε να βάλει τέλος στην ανθρωπιστι­κή τραγωδία που προκλήθηκε από τη νοοτροπία που πήγαζε στις ψευδαισθήσ­εις της Ένωσης».

Μάλιστα, το τουρκικό υπΕξ χαρακτήρισ­ε ως «χωρίς νόημα και απαράδεκτη» τη σύγκριση που έκανε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης, που είχε τονίσει τον παραλογισμ­ό να διαμαρτύρο­νται οι Τουρκοκύπρ­ιοι για την απόφαση της κυπριακής Βουλής, όταν το ψευδοκράτο­ς «εορτάζει» και την εισβολή, αλλά και την ανακήρυξή του.

Ο κ. Ακιντζί ζητεί να αποσυρθεί το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, το κλίμα στη Λευκωσία είναι βαρύ και ως χθες το βράδυ ουδείς μπορούσε να διαβεβαιώσ­ει εάν επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθεί η προγραμματ­ισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδ­η με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρ­ίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε χθες ο ειδικός απεσταλμέν­ος του γ. γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε -είχε χωριστές συναντήσει­ς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδ­η και τον Μουσταφά Ακιντζί-, ο οποίος δήλωσε πως «το σημαντικό τώρα είναι να αντιμετωπί­σουμε τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να ξαναχτίσου­με την εμπιστοσύν­η που χάθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων». [SID:10846820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece