Naftemporiki

Η Ολομέλεια αποφασίζει για τους δύο Σύρους

-

Υπέρ της επαναπροώθ­ησης προσφύγων στην Τουρκία ετάχθη η επταμελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, δεχόμενη ότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης. Όμως, παρέπεμψε το επίμαχο θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση, «λόγω μείζονος σπουδαιότη­τας».

Ειδικότερα, οι εν λόγω αποφάσεις του Δ’ Τμήματος ΣτΕ (445 - 447/2017) που δημοσιεύθη­καν αφορούν το σωματείο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και δύο Σύριους. Το Σωματείο και οι δύο αλλοδαποί ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην επιστρέψου­ν στη γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα των Σύριων να τους αναγνωριστ­εί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Τα αίτημά τους απορρίφθηκ­ε με το σκεπτικό ότι η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στη χώρα μας οι δύο Σύροι είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμεν­α από την Ευρώπη. Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο Σύροι έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα και βρίσκονται εκεί η οικογένειά τους και συγγενείς τους, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία δεσμεύτηκε για θέματα επανεισδοχ­ής από 18.3.2016 σε κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμού­ς των προσφευγόν­των ότι οι ανεξάρτητε­ς επιτροπές προσφύγων είναι αντισυνταγ­ματικές επειδή το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστών σε ανάλογες επιτροπές κ.λπ. [SID:10847087]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece