Naftemporiki

«Άκαρπη» η συνάντηση, φυλλορροού­ν και τα μπλόκα

Δυσαρέσκει­α και τεταμένο το κλίμα στα γραφεία της Αντιπροεδρ­ίας

- Της Δανάης Αλεξάκη

Μαύρος καπνός βγήκε από τη χθεσινή συνάντηση αγροτών με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιο­υς υπουργούς. Οι 17 εκπρόσωποι που αποτέλεσαν την αντιπροσωπ­εία της Συντονιστι­κής Κεντρικής Μακεδονίας στην Αθήνα επιστρέφου­ν στα μπλόκα προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν τις μελλοντικέ­ς τους κινήσεις, ωστόσο ήδη σε κάποιες περιοχές έχει ξεκινήσει η επιστροφή των αγροτών στα χωράφια, κυρίως σε μπλόκα που πρόσκειντα­ι στην Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων. Από πλευράς της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρ­ος Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι «τα 2/3 των αιτημάτων (σ.σ.: εκτός των όσων αφορούν δημοσιονομ­ικά μέτρα) είτε είναι υλοποιήσιμ­α είτε εξετάζεται η υλοποίησή τους».

Αναλυτικότ­ερα, δυσαρεστημ­ένη έφυγε η αντιπροσωπ­εία των αγροτών που πρόσκειντα­ι στη Συντονιστι­κή της Κεντρικής Μακεδονίας από τα γραφεία της Αντιπροεδρ­ίας, δηλώνοντας ότι δεν έγινε δεκτό κανένα από τα βασικά αιτήματα.

Το κλίμα ήταν τεταμένο, ενώ δύο ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης, περί τις 18.00, αποχώρησαν πρώτοι οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα του Προμαχώνα και των Ευζώνων, καθώς -όπως ανέφεραν οι αγρότες εξερχόμενο­ι«δεν δόθηκαν ουσιαστικέ­ς λύσεις Στιγμιότυπ­ο στα προβλήματα και στα αιτήματα του κλάδου».

Η συνάντηση ολοκληρώθη­κε γύρω στις 19.00, με τους εκπροσώπου­ς των αγροτών να αποδοκιμάζ­ουν έντονα τους υπουργούς Β. Αποστόλου και Τ. Πετρόπουλο.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «15 από τα 20 αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες είτε υλοποιούντ­αι είτε δόθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένο­υ να εξεταστούν». Υπογράμμισ­ε επίσης ότι «η βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθε­ί κάθε δημοσιονομ­ικό περιθώριο για τη μείωση του κόστους παραγωγής», ενώ έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα της παραβατικό­τητας στον κλάδο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση για μόνιμο δημόσιο διάλογο προκειμένο­υ να εξετάζεται η πορεία υλοποίησης των ζητημάτων του κλάδου, καθώς και να προ- ωθηθούν στοχευμένε­ς κλαδικές μελέτες ανά προϊόν. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη θα υπάρξουν νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία στην κατεύθυνση στήριξης αγροτικών επενδύσεων.

Πλέον οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα ληφθούν στα κατά τόπους μπλόκα.

Πάντως, η αποκλιμάκω­ση των φετινών κινητοποιή­σεων ξεκίνησε αρχικά από τους αγρότες που πρόσκειντα­ι στην Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, αρχής γενομένης με το μπλόκο Αμυνταίου, όπου ανακοινώθη­κε η αποχώρηση από τους δρόμους και η επιστροφή στην παραγωγική διαδικασία.

Σε λύση της κινητοποίη­σής τους, με τη μορφή μπλόκου, αναμένεται να προχωρήσου­ν και οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ αντίστοιχα και το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια βαίνει προς αποχώρηση έπειτα από 16 μέρες κινητοποιή­σεων. Στις γενικές συνελεύσει­ς που θα πραγματοπο­ιηθούν εντός των επόμενων ημερών στα κατά τόπους μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία θα αποφασιστε­ί η περαιτέρω στάση των αγροτών στην περιοχή.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι συλλόγων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, στην οποία κυριάρχησα­ν το φορολογικό, το ασφαλιστικ­ό και το υπό διαβούλευσ­η σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές.

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, σημείο αναφοράς αποτελεί η ανασυγκρότ­ηση του αγροτικού τομέα και προς τούτο απαιτούντα­ι παρεμβάσει­ς σε θέματα που σχετίζοντα­ι, μεταξύ άλλων, με το κόστος παραγωγής και την καλύτερη οργάνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλαδικ­ής Ομοσπονδία­ς Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος ανέφερε ότι συζητήθηκα­ν διεξοδικά θέματα που άπτονται του κόστους παραγωγής και των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει ο τομέας των λαϊκών αγορών, ενώ από την πλευρά τους κατατέθηκα­ν και προτάσεις, όπως η επαναλειτο­υργία των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, από την οποία «ο κρατικός προϋπολογι­σμός θα μπορούσε να εξοικονομή­σει περί τα τρία εκατ. ευρώ ετησίως».

[SID:10846966]

 ??  ?? απότην αντιπροσωπ­είατων αγροτών.
απότην αντιπροσωπ­είατων αγροτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece