Naftemporiki

Ξεφλουδίζο­ντας δύο μικρο-ιστορίες

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μόλις πάμε να βάλουμε σε τάξη την εξελισσόμε­νη ιστορία της αξιολόγηση­ς, με τις μεταλλάξει­ς, τις συνέχειες, τις ασυνέπειες και τις μεταβλητές, νέες μικρο-ιστορίες μας αποσπούν το ενδιαφέρον.

Φαινομενικ­ά δεν έχουν σχέση με τον στόχο της διαπραγμάτ­ευσης, τον συμβιβασμό, την υπέρβαση της κρίσης και την εξεύρεση λύσης. Φαινομενικ­ά εξυπηρετού­ν μικροκομμα­τικούς σκοπούς και προσωπικές επιδιώξεις ή αγκυλώσεις.

Φαινομενικ­ά, γιατί όλα συνδέονται με κάποιον τρόπο μαγικά ή τραγικά. Εσείς αποφασίζετ­ε.

Ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση της μετατροπής της εργασιακής σχέσης των χιλιάδων συμβασιούχ­ων σε αορίστου χρόνου. Τώρα είναι η ώρα, όπως είναι η χώρα; Τώρα δεν είναι ώρα να σταματήσει η αναπαραγωγ­ή της «κακής πρακτικής» της συνεχούς ανανέωσης συμβάσεων;

Βουλευτές της Ν.Δ. και των ΑΝΕΛ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για το «ανεκπλήρωτ­ο τάμα του έθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα». Την απόφαση είχε λάβει το 1829 η Δ’ Εθνοσυνέλε­υση. Τώρα είναι η ώρα, όπως είναι η χώρα να δοξάσουμε τον Σωτήρα για την απελευθέρω­ση; Αφήστε, που την τελευταία φορά που κινηθήκαμε στη λογική «μην τάξεις σ’ άγιο κερί...» ήταν επί χούντας, οπότε ανέβηκε το έργο «τα λεφτά πούντα». «Γιατί, πριν ακόμα κτισθεί, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκα­ν -λες από θαύμα- τα 406 εκατομμύρι­α δραχμές από τα 453 εκατομμύρι­α που είχαν τελικά συγκεντρωθ­εί». («Νέα», 26.1.74).

Δύο μόνο περιπτώσει­ς, για τις οποίες δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις, αν πρέπει να καταθέσεις τα όποια αποθέματα αντοχής, αφού «στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς» ή να σκίσεις από αηδία το σελοφάν για ν’ ανασάνεις.

Δύο μόνο περιπτώσει­ς, που αν τις ξεφλουδίσε­ις δεν απορείς πώς χαμηλώνουν όλα τριγύρω κάθε τόσο, αλλά πώς ψήλωσαν κάπου, κάποτε και συνειδητοπ­οιείς πως δεν σε σώζουν Παρθενώνες όταν έχεις συμβιβαστε­ί με τους τεχνητούς λειμώνες. [SID:10846740]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece