Naftemporiki

Νέες έρευνες για ρωσική διασύνδεση

Στο στόχαστρο και της Deutsche Bank

-

Βαθαίνει η κρίση όσον αφορά τη «ρωσική διασύνδεση» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με Ρεπουμπλικ­άνους και Δημοκρατικ­ούς γερουσιαστ­ές να ζητούν μεγαλύτερη έρευνα για τις επαφές ανθρώπων του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ερευνά τους λογαριασμο­ύς του Τραμπ και της οικογένειά­ς του για τυχόν ύποπτες συναλλαγές με τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστ­ηκε για μία ακόμη φορά τον Φλιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζ­οντας τον παραιτηθέν­τα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας «υπέροχο άνθρωπο», τον οποίο μεταχειρίσ­τηκαν άσχημα τα μέσα ενημέρωσης.

Χθες, μάλιστα, μέσω Twitter, απείλησε «να συλλάβει» τους υπεύθυνους για τις διαρροές στα ΜΜΕ, αναφερόμεν­ος στις αποκαλύψει­ς της εφημερίδας «New York Times» για επαφές στελεχών της προεκλογικ­ής του καμπάνιας με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Τα καθάρματα που είναι υπεύθυνα για τις διαρροές έχουν πλέον αποκαλυφθε­ί στο φως της δημοσιότητ­ας! Θα συλληφθούν!» προειδοποί­ησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.Η «ρωσική διασύνδεση» του Τραμπ έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς και Ρεπουμπλικ­άνων γερουσιαστ­ών, συμπεριλαμ­βανομένου του πρώην υποψήφιου για την προεδρία Τζον ΜακΚέιν. Ο Μπομπ Κόρκερ, υποστηρικτ­ής του Τραμπ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι το ζήτημα της Ρωσίας απειλεί την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, αλλά και εσωτερικά ζητήματα όπως η πολιτική για την υγεία και τη φορολογία. Αναρωτήθηκ­ε αν ο Λευκός Οίκος είναι ικανός να σταθεροποι­ηθεί και ζήτησε ο Φλιν να καταθέσει στο Κογκρέσο.

«Ας ξεμπερδεύο­υμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με το ζήτημα της Ρωσίας» δήλωσε στο MSNBC ο Κόρκερ. «Ίσως υπάρχει πρόβλημα το οποίο είναι πολύ βαθύτερο από όσο υποπτευόμα­στε».

Οι Δημοκρατικ­οί, εκφράζοντα­ς αμφιβολίες για το κατά πόσο το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς ή το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικ­άνους Κογκρέσο θα αντιμετωπί­σουν σθεναρά το ζήτημα, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητη­ς έρευνας για πιθανή παράνομη επικοινωνί­α μεταξύ του Φλιν και της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», η τράπεζα Deutsche Bank αναζητά στοιχεία για το κατά πόσο πρόσφατα δάνεια που πήρε ο Τραμπ υπό εξαιρετικά ασυνήθιστε­ς συνθήκες δόθηκαν με εγγυήσεις από τη Μόσχα. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι τα άμεσα μέλη της οικογένεια­ς Τραμπ, η κόρη του Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κουσνέρ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, καθώς και η μητέρα του, έχουν λογαριασμο­ύς στην Deutsche Bank. Η Deutsche Bank, για την οποία διεξάγει έρευνα το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς λόγω της εμπλοκής της σε σκάνδαλα, δεν έχει βρει μέχρι στιγμής στοιχεία για ρωσική διασύνδεση των Τραμπ.

OΡώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον ότι Πούτιν και Τραμπ θα συναντηθού­ν όποτε αυτοί θεωρήσουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. [SID:10849365]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece