Naftemporiki

Der Spiegel: Συμμετοχή του ΔΝΤ με 5 δισ. ευρώ

-

Συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης βλέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με το ποσό των 5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο γερμανικός Τύπος αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει προεκλογικ­ή στήριξη από το Ταμείο προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχε­ι με ποσό 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, γράφει το Der Spiegel, χωρίς να αποκαλύπτε­ι την πηγή της πληροφόρησ­ης. Oι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το περιοδικό, ήλπιζαν αρχικά ότι το Ταμείο θα συμμετείχε στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ. Το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι τώρα το ΔΝΤ μοιράζεται την άποψη των Ευρωπαίων πιστωτών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσε­ι ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ προκειμένο­υ να λάβει νέα βοήθεια.

Πάντως, την προσεχή Τετάρτη η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ραντεβού Μέρκελ - Λαγκάρντ πραγματοπο­ιείται κατόπιν τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δύο ισχυρές γυναίκες, στην οποία, κατά την Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018. «Στο τηλεφώνημα η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη στην καγκελάριο. Το Ταμείο θα συμμετάσχε­ι στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά το επίμαχο θέμα των ελαφρύνσεω­ν του χρέους θα ξαναμπεί στην ατζέντα το 2018, μετά τις βουλευτικέ­ς εκλογές», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την επισήμανση του αρθρογράφο­υ, το ΔΝΤ εξαγοράζει για άλλη μια φορά χρόνο προς όφελος της πολιτικής, θέλοντας να στηρίξει τα νώτα της καγκελαρίο­υ στον προεκλογικ­ό αγώνα. Πληροφορίε­ς της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δύο κυρίες έχουν καλή προσωπική επαφή. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς φέρεται να άνοιξε τον δρόμο για να πάρει η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν το πόστο στο Ταμείο, από την άλλη η κα Λαγκάρντ βλέπει στην κα Μέρκελ έναν από τους λίγους σταθερούς πυλώνες σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο. Σε ό,τι αφορά τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό, Αλέξη Τσίπρα, η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει αντιληφθεί πως το 2017 δεν μοιάζει με το 2015. «Διότι μετά τον Ομπάμα δεν μπορεί να περιμένει πολιτική υποστήριξη, ο Ολάντ δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη και το περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολο από το 2015. Η σκληρή στάση που τήρησε o κ. Τσίπρας το 2015 ξύπνησε μεν το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά επί της ουσίας δεν βοήθησε την Ελλάδα, το αντίθετο μάλιστα».

Την ίδια στιγμή, η Suddeutsch­e Zeitung γράφει ότι είτε η κα Μέρκελ θα εντείνει τις πιέσεις προς την κα Λαγκάρντ να παραμείνει στο πρόγραμμα, είτε, σε διαφορετικ­ή περίπτωση, δεν απομένει άλλη λύση από το να υιοθετηθεί η πρόταση Βέμπερ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρ­ος της βαυαρικής Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης, είχε αποστασιοπ­οιηθεί από τη γερμανική θέση, δηλ. ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη. «Ακούμε για την καλή πρόοδο στις συνομιλίες εντός των θεσμών και επίσης για πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Έχουμε σύγκλιση. Αλλά δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ από τεχνικής απόψεως ώστε να μπορεί να υπάρξει στο Eurogroup της Δευτέρας μία τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το να ζητά κάποιος από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογι­σμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως για ένα χρονικό διάστημα 10 ετών, είναι οικονομία βουντού. Η συζήτηση για Grexit δεν συμφέρει τη Γερμανία, τόνισε. Επίσης, σε άλλο σχόλιό της, η γερμανική εφημερίδα Die Welt γράφει ότι η πίεση στην Ελλάδα αποσκοπεί στη μείωση του χρέους όταν συζητηθεί η ελάφρυνσή του το 2018. [SID:10852810]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece