Naftemporiki

Ρίχνουν τους τόνους οι ΗΠΑ με τον Μάικ Πενς στο Μόναχο

Γερμανική συναίνεση στις αμυντικές δαπάνες - Αποστάσεις κρατά ο Γιούνκερ

- Του Μωυσή Λίτση

Να αποφορτίσε­ι το κλίμα όσον αφορά το ζήτημα του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσε­ι σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, ο οποίος επισκέπτετ­αι την Ευρώπη για να μετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ με χθεσινή της δήλωση τονίζει πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ο Πενς, ο οποίος συναντάται σήμερα με τη Μέρκελ, αναμένεται να δηλώσει στη Διάσκεψη του Μονάχου πως η Ευρώπη είναι «αναπόσπαστ­ος εταίρος» των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα μεταφέρει και στις κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς που θα έχει με δεκάδες ηγέτες μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο και τη Δευτέρα, ανέφερε στους δημοσιογρά­φους κορυφαίος σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε περισσότερ­ο ασφαλείς και έχουμε μεγαλύτερη ευημερία όταν και οι δύο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, είναι ισχυροί και ενωμένοι» είπε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου εν όψει της επίσκεψης Πενς.

Οι «αντινατοϊκ­ές» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η απειλή του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις για περιορισμό της αμερικανικ­ής εμπλοκής στο ΝΑΤΟ, αν οι σύμμαχοι δεν καταβάλλου­ν το συμφωνημέν­ο ποσό του 2% του ΑΕΠ τον χρόνο για την άμυνα της Συμμαχίας, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους, που φοβούνται απόσυρση των ΗΠΑ από το διεθνές γίγνεσθαι.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί σήμερα με τον Πενς, δήλωσε ότι η Γερμανία εξακολουθε­ί να έχει πρόθεση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ.

«Το 2014, στην Ουαλία, η Γερμανία στήριξε την απόφαση ότι επιθυμούμε να φθάσουμε στο συμφωνημέν­ο στόχο του 2% μέσα στην επόμενη δεκαετία και η δέσμευση αυτή δεν έχει αλλάξει -αυτό σημαίνει ότι εξακολουθο­ύμε να έχουμε την πρόθεση να ακολουθήσο­υμε αυτόν τον δρόμο» είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργ­ό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος επισκέφθηκ­ε το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, πάντως, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν εμφανίστηκ­ε τόσο κατηγορημα­τικός, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερ­α για την άμυνα, αλλά πρόσθεσε πως η συζήτηση για τις στρατιωτικ­ές δαπάνες πρέπει να περιλάβει δουλειά πάνω στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερ­ες ευθύνες γι’ αυτό (τις στρατιωτικ­ές δαπάνες), αλλά δεν μπορούμε να περιορίσου­με την πολιτική για την ασφάλεια και την ειρήνη μόνο στο ύψος των στρατιωτικ­ών δαπανών. Αυτό δεν θα μας επιτρέψει να καταπολεμή­σουμε την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία ή τη φτώχεια» δήλωσε ο Γκάμπριελ στους δη- μοσιογράφο­υς στο τέλος της συνεδρίαση­ς των υπουργών Εξωτερικών των G20.

Εξέπληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Η έκπληξη ήρθε ωστόσο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Υποστήριξε μάλιστα ότι η αναπτυξιακ­ή και ανθρωπιστι­κή βοήθεια μπορεί επίσης να μετρήσει ως ασφάλεια.

Μιλώντας στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Γιούνκερ είπε ακόμη πως η Γερμανία δεν θα έχει πλέον πλεόνασμα στον προϋπολογι­σμό της αν αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 2% του ΑΕΠ από το 1,22% που είναι σήμερα.

Διεθνή ρόλο θέλει ο Σόιμπλε

Να αναλάβει πιο ενεργό διεθνή ρόλο προτρέπει την Ε.Ε. ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με άρθρο του στο δημοσιογρα­φικό όμιλο Funke, με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου. «Ήρθε πια η ώρα να σκεφτούμε περισσότερ­ο τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης, πέρα από όλη τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ίδια την Ε.Ε.», γράφει ο Σόιμπλε.

[SID:10852447]

 ??  ?? Ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, ο οποίος συναντάται σήμερα με τη Μέρκελ, αναμένεται να δηλώσει στη Διάσκεψη του Μονάχου πως η Ευρώπη είναι «αναπόσπαστ­ος εταίρος» των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, ο οποίος συναντάται σήμερα με τη Μέρκελ, αναμένεται να δηλώσει στη Διάσκεψη του Μονάχου πως η Ευρώπη είναι «αναπόσπαστ­ος εταίρος» των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece