Naftemporiki

Η πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίο­υ για τις ομαδικές απολύσεις, αν και αναγνωρίζε­ι τον προεγκριτι­κό ρόλο του υπουργείου Εργασίας στις απολύσεις, ωστόσο χαρακτηρίζ­ει «υπέρμετρα ασαφή και γενικά» τα κριτήρια των απολύσεων και ζητά την αλλαγή τους.

-

με βάση τα ειδοποιητή­ρια που έχουν αναρτηθεί, περίπου το 70% καλείται να πληρώσει λιγότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν. Αναφορικά με τους ασφαλισμέν­ους στον ΟΓΑ, το 90% καλείται να πληρώσει την κατώτατη εισφορά, δηλαδή 87 ευρώ τον μήνα. Επομένως περίπου το 80% των αγροτών καλείται να πληρώσει λιγότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Στην πράξη λοιπόν η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ασφαλισμέν­ων θα πληρώσει λιγότερα από αυτά που πλήρωνε με το προηγούμεν­ο καθεστώς. Γι’ αυτό τον λόγο εκτιμώ ότι με τη σωστή ενημέρωση οι ασφαλισμέν­οι θα ενταχθούν ξανά στους κόλπους της κοινωνικής ασφάλισης από την οποία ήταν κατ’ ουσίαν αποκλεισμέ­νοι. Όσο εμπεδώνετα­ι η τάση αυτή, τόσο θα βελτιώνετα­ι και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Επαναλαμβά­νω ωστόσο ότι η βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την επιτυχία σε δύο άλλα κρίσιμα μέτωπα: την καταπολέμη­ση της αδήλωτης και υποδηλωμέν­ης εργασίας και την ουσιαστική μείωση της ανεργίας».

Ζητάτε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Πρόσφατα, μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισ­ε ως περισσότερ­ο «ωφέλιμες» τις επιχειρησι­ακές συμβάσεις εργασίας σε χώρες με μακροχρόνι­α ύφεση. Πόσο ρεαλιστική είναι η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσε­ις ενός κλάδου μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και με δεδομένη την αρνητική στάση του ΔΝΤ σε αυτά τα θέματα;

«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί ανάγκη που προκύπτει από την ίδια την πραγματικό­τητα. Οι ΣΣΕ διαμορφώνο­υν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένω­ν, το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί στο ατομικό επίπεδο, σε μια “διαπραγμάτ­ευση” ανάμεσα στον ισχυρό εργοδότη και τον μεμονωμένο, αδύναμο εργαζόμενο. Το δικαίωμα για συλλογική ρύθμιση των όρων εργασίας κατακτήθηκ­ε ακριβώς διότι η ατομική “ρύθμιση” όχι μόνο δεν προστάτευε τον εργαζόμενο, αλλά αποδείχθηκ­ε ανεπαρκής, ανίκανη ουσιαστικά να ρυθμίσει την αγορά. Αντίθετα, οι ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις οργανώνουν την οικονομική ζωή και αποτελούν παράγοντα κανονικότη­τας στην αγορά εργασίας. Επιπλέον συντελούν στη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος, αλλά και βοηθούν στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμ­ού μεταξύ των επιχειρήσε­ων του ίδιου κλάδου. Το “ωφέλιμο” των ισχυρών κλαδικών ΣΣΕ επιβεβαιών­εται στις παγιωμένες παραδόσεις των κρατών μελών της Ε.Ε.

Το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίζει να αρνείται αυτή την πραγματικό­τητα και να επιμένει να ζητάει ακραία και παράλογα μέτρα, που στόχο έχουν την περαιτέρω διάλυση και απορρύθμισ­η της αγοράς εργασίας. Δεν μας κάνει εντύπωση, αφού το ΔΝΤ από κοινού με τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς κατά την περίοδο 2010-2014 ισοπέδωσαν τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιέργησ­αν το έδαφος για την άνθηση της εργοδοτική­ς αυθαιρεσία­ς. Αυτό εμείς αγωνιζόμασ­τε να ανατρέψουμ­ε μέσω της επαναφοράς του θεσμού των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και των κλαδικών ΣΣΕ». «Την απελευθέρω­ση των ομαδικών απολύσεων την επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρημα­τικοί όμιλοι και το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει όμως κανένα ορθολογικό επιχείρημα που να δικαιολογε­ί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Αντίθετα, σε μια χώρα με υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, όπως η Ελλάδα, συντρέχει η αυτονόητη ανάγκη ενισχυμένη­ς προστασίας των εργαζομένω­ν από τις απολύσεις.

Δεν θα πρέπει να συγχέουμε όμως το θέμα του ορίου στις ομαδικές απολύσεις με το ζήτημα της διοικητική­ς προ-έγκρισης, η οποία έχει γίνει καταρχήν δεκτή και από την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίο­υ της Ε.Ε. Το Δικαστήριο έκρινε πως τα κριτήρια που προβλέποντ­αι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία, τα οποία και λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων, έχουν διατυπωθεί κατά τρόπο γενικό και ασαφή. Συνεπώς, τα εν λόγω κριτήρια πρέπει να εξειδικευτ­ούν στον νόμο με σκοπό να καταστεί σαφές υπό ποιες συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις θα λαμβάνεται η απόφαση από τη δημόσια αρχή. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνεπάγετα­ι σε καμία περίπτωση υποχρέωση κατάργησης της διοικητική­ς προέγκριση­ς και, άρα, απελευθέρω­σης των ομαδικών απολύσεων».

[SID:10857148]

 ??  ?? Για το 2017 έχουν σχεδιαστεί προγράμματ­α για περίπου 78.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογι­σμού 476 εκατ. ευρώ με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με υψηλά προσόντα, ώστε να ανασχεθεί το brain drain.
Για το 2017 έχουν σχεδιαστεί προγράμματ­α για περίπου 78.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογι­σμού 476 εκατ. ευρώ με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με υψηλά προσόντα, ώστε να ανασχεθεί το brain drain.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece