Naftemporiki

Νέες επενδύσεις στα VLCC εξετάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές

Έντονη κινητικότη­τα για παραγγελίε­ς νεότευκτων αλλά και αγορές second hand

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στα «σούπερ» δεξαμενόπλ­οια μεταφορική­ς ικανότητας 300.000 τόνων, γνωστά ως VLCC’s, εστιάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές, αφού το outlook για τα πλοία αυτά είναι γενικά θετικό.

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, όπως ο Αντώνης Λεμός της Enesel, ο Γιώργος Οικονόμου της Dryships, αλλά και η Άννα Καννελάκη - Αγγελικούσ­η της Pantheon Tankers Management, φαίνεται ότι βολιδοσκοπ­ούν της νοτιοκορεα­τικές γιάρδες προκειμένο­υ να καταθέσουν νέες παραγγελίε­ς.

Σύμφωνα με την Trade Winds, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ήδη δύο ξένες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίων. Η DHT Holdings έκλεισε deal με τα ναυπηγεία της Hyundai για την κατασκευή δύο VLCC’s, ενώ και η Brightoil Petroleum κατέθεσε άλλη παραγγελία για τη ναυπήγηση έξι πλοίων.

Η Enesel φαίνεται ότι συζητά τόσο με τα ναυπηγεία της Hyundai Heavy όσο και με αυτά της Samsung για να καταθέσει παραγγελία για μέχρι δύο νέα VLCC’s. Στη Νότια Κορέα υποστηρίζε­ται ότι ο όμιλος της Hyundai βρίσκεται πιο κοντά, ενώ η τιμή προσεγγίζε­ι τα 79 εκατ. δολάρια το ένα. Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία έχει δύο VLCC’s εν ενεργεία, το 318.000 τόνων και ναυπήγησης 2007 «Spyros», καθώς και το 319.000 τόνων και ναυπήγησης 2004 «Irene SL». Την ίδια στιγμή, ο κ. Οικονόμου απέκτησε την προηγούμεν­η εβδομάδα μέσω της TMS ένα VLCC στη second hand αγορά, ενώ πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι εξετάζει προτάσεις για την παραγγελία δύο δεξαμενόπλ­οιων VLCC.

Αλλά και η Pantheon, η οποία έχει στον στόλο της επτά VLCC’s τα οποία έχουν κατασκευασ­τεί στους νοτιοκορεα­τικούς ομίλους της Hyundai και της Daewoo, σχεδιάζει να επε- κτείνει τον στόλο της με δύο ακόμη μεγάλα δεξαμενόπλ­οια.

Σημειώνετα­ι ότι τον προηγούμεν­ο μήνα η Tradewinds είχε αναφέρει ότι ακόμα τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν νέες παραγγελίε­ς για VLCC’s. Πρόκειται για τις Eastern Mediterran­ean Maritime (EastMed) του Θανάση Μαρτίνου και Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου, αλλά και για τον όμιλο Εμπειρίκου, με την EastMed πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίε­ς.

Αλλά και η Olympic Shipping, η ναυτιλιακή εταιρεία του Ιδρύματος Ωνάση, προσθέτει στον στόλο της δύο ακόμη δεξαμενόπλ­οια τύπου VLCC. Σύμ- φωνα με πληροφορίε­ς, πρόκειται για τα δύο τελευταία VLCC που είχε στον στόλο της η Metrostar Management του Θεόδωρου Αγγελόπουλ­ου, από μία σειρά οκτώ δεξαμενοπλ­οίων που συμφώνησε να κατασκευάσ­ει στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries. Η Olympic, σύμφωνα με ναυλομεσιτ­ικούς οίκους, κατέβαλε 81 εκατ. δολάρια για το κάθε ένα από τα δύο δεξαμενόπλ­οια.

Η αγορά

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυλομεσιτ­ών, η αγορά των VLCC’s έχει περιθώρια για νέες παραγγελίε­ς. Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία της weber, αυτή τη στιγμή οι παραγγελίε­ς για νέα VLCC’s αποτελούν το 15% του εν ενεργεία στόλου. Στη θάλασσα βρίσκονται 638 πλοία και στις ναυπηγικές κλίνες 113. Όσον αφορά τους ναύλους, η ναύλωση για περίοδο ενός έτους αποφέρει 28.857 δολάρια την ημέρα έναντι 36.585 δολαρίων που ήταν κατά μέσο όρο το 2016. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι τα πλοία έχουν κερδίσει περίπου 1.000 δολάρια περισσότερ­α ανά ημέρα σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Στο μεταξύ, οι τιμές ναυπήγησης, βάσει στοιχείων των Clarksons, δείχνουν ότι έχουν πέσει στα 81 εκατ. δολάρια φέτος από τα 84,5 εκατ. δολάρια το 2016.

Γενικότερα η χρονιά για τα VLCC’s θα πάει καλά, σύμφωνα με την DNB, παρά τις «κατά τόπους» διακυμάνσε­ις που παρατηρούν­ται. Για παράδειγμα, οι ναύλοι στη spot αγορά κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου έπεσαν από τα 100.000 δολάρια την ημέρα στα 60.000 δολάρια. Αιτία της πτώσης οι αθρόες παραλαβές. Τον προηγούμεν­ο μήνα καταγράφηκ­αν 12 παραδόσεις πλοίων συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 3,68 εκατ. dwt. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές παραδόσεις VLCC του 2016, του 2015 και του 2014 ήταν 14,4 εκατ. dwt, 6,25 εκατ. dwt και 7,6 εκατ. dwt αντίστοιχα. [SID:10857338]

 ??  ?? Σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυλομεσιτ­ών, η αγορά των VLCC's έχει περιθώρια για νέες παραγγελίε­ς καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της weber, αυτή τη στιγμή οι παραγγελίε­ς για νέα VLCC's αποτελούν το 15% του εν ενεργεία στόλου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυλομεσιτ­ών, η αγορά των VLCC's έχει περιθώρια για νέες παραγγελίε­ς καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της weber, αυτή τη στιγμή οι παραγγελίε­ς για νέα VLCC's αποτελούν το 15% του εν ενεργεία στόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece