Naftemporiki

Εν ισχύ η πρόταση των εφοπλιστών για 50.000 νέες θέσεις εργασίας

Επιμένει η ΕΕΕ στο «άνοιγμα» της αγοράς στη βάση της διεθνούς σύμβασης της ITF, παραμένουν αρνητικά τα ναυτεργατι­κά συνδικάτα

- Των Λάμπρου Καραγεώργο­υ και Αντώνη Τσιμπλάκη

Ανεβαίνουν συνεχώς οι τόνοι στη διαμάχη με αντικείμεν­ο τους όρους με τους οποίους δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να απασχοληθο­ύν στα 5.000 ελληνόκτητ­α πλοία.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είναι διατεθειμέ­νη να συζητήσει μια συμβιβαστι­κή πρόταση στη βάση της διεθνούς σύμβασης της ITF, όμως οι συνδικαλισ­τές ναυτεργάτε­ς δεν κάνουν πίσω από τα όρια που θέτει η συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010, που είχε υπογράψει η ΠΝΟ με την ΕΕΕ. Το υπουργείο Ναυτιλίας, που παρακολουθ­εί τις εξελίξεις, καλεί τα δυο μέρη να έρθουν σε διάλογο και παράλληλα ξεσκονίζει το νομικό πλαίσιο προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι τις δυνατότητε­ς παρέμβασης σε ένα θέμα που αφορά κυρίως κοινωνικού­ς εταίρους, όπως είναι η πρώτη εκτίμησή του. Σε δημόσια δήλωσή του, άλλωστε, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς έχει προτείνει να τεθεί ως βάση συζήτησης το «γερμανικό μοντέλο», που προβλέπει αποδοχές 20% υψηλότερες από τη σύμβαση της ITF.

Στο μεταξύ, εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέοι σε ηλικία Έλληνες εξακολουθο­ύν να είναι αντιμέτωπο­ι με το φάσμα της ανεργίας και τη μερική απασχόληση την ίδια ώρα που χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ελληνόκτητ­α πλοία καλύπτοντα­ι από αλλοδαπούς.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εδώ και τουλάχιστο­ν τρία χρόνια και ενόσω η οικονομική κρίση βάθαινε στη χώρα και η ανεργία χτυπούσε νέα ιστορικά ρεκόρ, κυρίως στους νέους, δημοσιοποί­ησε τη θέση για αύξηση της απασχόληση­ς Ελλήνων στα κατώτερα πληρώματα σε όλα τα ελληνόκτητ­α πλοία, υπό μία προϋπόθεση: να μη διαταραχθε­ί η ανταγωνιστ­ικότητα του ελληνόκτητ­ου πλοίου.

Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκ­ε και από μία μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργηθ­ούν στη θάλασσα μέχρι και 300.000 θέσεις εργασίας.

Στην εν λόγω πρόταση στάθηκαν αρνητικά τα ναυτεργατι­κά συνδικάτα, καθώς η προϋπόθεση που έθεσε η ΕΕΕ για διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας του ελληνόκτητ­ου πλοίου σημαίνει ότι οι νεοπροσλαμ­βανόμενοι θα αμείβονται με μισθούς χαμηλότερο­υς απ’ ό,τι προβλέπει η τελευταία κλαδική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το 2010, ενώ και η πολιτεία δεν παρεμβαίνε­ι.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψε, μιλώντας στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΕΕ, ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης. «Στον τομέα των σχέσεων με τη ναυτεργασί­α, δυστυχώς η Πολιτεία και τα συνδικαλισ­τικά όργανα των ναυτικών μας δεν έχουν εκμεταλλευ­θεί τη δυναμική της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι στερούνται άλλων εργασιακών ευκαιριών λόγω της οικονομική­ς κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι για να παραμείνει η ελληνόκτητ­η ναυτιλία στρατηγικό­ς πυλώνας και μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστ­ική. Επομένως, και η ναυτολόγησ­η ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων είναι εφικτή μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακή­ς εργασίας» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, περιγράφον­τας το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί ο εφοπλισμός.

Ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ξεπεραστού­ν, έστω και καθυστερημ­ένα, ανεδαφικά συνδικαλισ­τικά προσκόμματ­α που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια χώρα όπου η ανεργία κλονίζει τους ιστούς της κοινωνίας μας».

Στη θέση αυτή της ΕΕΕ, η ναυτεργασί­α παραμένει οχυρωμένη πίσω από τη σύμβαση του 2010. Η ΕΕΕ αντιπροτεί­νει τη σύμβαση της ITF, που έχει αναγνωρίσε­ι η ΠΝΟ και αφορά τους ξένους ναυτεργάτε­ς που απασχολούν­ται στα ελληνόκτητ­α πλοία. Παράλληλα εμφανίζετα­ι έτοιμη μέσω ενός διαλόγου να βρεθεί μία χρυσή τομή στη βάση πάντα της σύμβασης της ITF ώστε να ξεπεραστού­ν οι αντιρρήσει­ς και να διαμορφωθε­ί ένα πλαίσιο που θα διατηρεί το ελληνόκτητ­ο πλοίο ανταγωνιστ­ικό. Αυτό παραμένει ακρογωνιαί­ος λίθος της πολιτικής της ΕΕΕ για να είναι και αποτελεσμα­τική η συμφωνία και να μη μείνει στα χαρτιά, αλλά να αγκαλιαστε­ί από το σύνολο του ελληνικού εφοπλισμού.

Παράλληλα, η ΕΕΕ ζητεί μία πιο ενεργή παρέμβαση της πολιτείας. Το υπουργείο Ναυτιλίας καλεί τα δυο μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να βρουν ένα σημείο επαφής, ενώ ξεσκονίζει όλη τη νομοθεσία που σχετίζεται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συνδικαλισ­τικές εκπροσωπήσ­εις προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι εάν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εκτιμά ότι σε πρώτη φάση η ναυτιλία μπορεί να δώσει μέχρι και 50.000 θέσεις εργασίας. Θα χρειασθεί ένα διάστημα δύο τριών χρόνων προκειμένο­υ να αρχίσουν σταδιακά να ανεβαίνουν στα πλοία οι νέοι. Όπως εξηγεί ο κ. Βενιάμης, υπάρχουν τρεις κατηγορίες νέων που άμεσα μπορούν να απασχοληθο­ύν. Οι δυο από αυ- τές αντιμετωπί­ζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με την ανεργία στη στεριά. Είναι όσοι δεν έχουν τελειώσει το Λύκειο, οι απόφοιτοι Λυκείου και οι ηλεκτρονικ­οί απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες μέσα από την απασχόληση και τη συνεχή εκπαίδευση διαμορφώνε­ται και μία επαγγελματ­ική εξέλιξη που φθάνει μέχρι τη θέση του κυβερνήτη σε σκάφος.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τονίζει στους συνομιλητέ­ς του ότι πρέπει όλοι να συνειδητοπ­οιήσουν ότι τα πλοία ταξιδεύουν μια χαρά και με ναυτικούς από τις Φιλιππίνες ή άλλες χώρες. «Όμως εμείς επιθυμούμε Έλληνες στα πλοία, γιατί θέλουμε να υπηρετήσου­με την επιστροφή της ναυτοσύνης».

 ??  ?? Το υπουργείο Ναυτιλίας καλεί τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, ενώ ο υπουργός Π. Κουρουμπλή­ς έχει προτείνει να τεθεί ως βάση συζήτησης το «γερμανικό μοντέλο», που προβλέπει αποδοχές 20% υψηλότερες από τη σύμβαση της ITF. Την ελπίδα ότι θα...
Το υπουργείο Ναυτιλίας καλεί τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, ενώ ο υπουργός Π. Κουρουμπλή­ς έχει προτείνει να τεθεί ως βάση συζήτησης το «γερμανικό μοντέλο», που προβλέπει αποδοχές 20% υψηλότερες από τη σύμβαση της ITF. Την ελπίδα ότι θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece