Naftemporiki

Τρεις πληγές στην αγορά των ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων

Μεγάλες απώλειες τζίρου, πτώση κερδών, έκρηξη απαιτήσεων

- Του Γιώργου Σακκά

Επαληθεύτη­καν οι εκτιμήσεις ότι η αγορά των ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων κινήθηκε πτωτικά κατά το 2015, καθώς από τη συγκέντρωσ­η των οικονομικώ­ν μεγεθών ενός αντιπροσωπ­ευτικού δείγματος εταιρειών προκύπτει μείωση των πωλήσεων κατά 5%. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίε­ς της αγοράς, η κατάσταση δεν φαίνεται να διαφοροποι­ήθηκε και το 2016, αν και ο ρυθμός της πτώσης εκτιμάται σχετικά μικρότερος.

Την ίδια στιγμή, σταθερά ανοδική εξακολουθε­ί να παραμένει και η αύξηση των οφειλών του Δημοσίου, που αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα των εταιρειών του κλάδου των ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων. Αν και το 2016 έγιναν σημαντικές αποπληρωμέ­ς από το Δημόσιο, οι εταιρείες δεν καταφέρνου­ν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων του κλάδου, που αποτελούν και τους βασικούς προμηθευτέ­ς των ελληνικών νοσοκομείω­ν, το 2015 ο συνολικός τζίρος που δεν είχαν εισπράξει ήταν κατά 15% μεγαλύτερο­ς από τον τζίρο που πραγματοπο­ίησαν κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία περιέχοντα­ι στη βάση δεδομένων της ICAP, προκύπτει ότι οι εταιρείες του κλάδου ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων το 2015 παρουσίασα­ν συνολικά περαιτέρω υποχώρηση κύκλου εργασιών, μειωμένα κέρδη και διατήρηση των απαιτήσεων σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα συνολικά μεγέθη 53 εταιρειών οι οποίες αποτελούν περίπου το 70% της αγοράς και μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονται οι μεγαλύτερε­ς του κλάδου, οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθη­καν το 2015 στα 567 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 5% έναντι του 2014, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν κατά 2%, στα 51 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις των εταιρειών, δηλαδή οι οφειλές προς αυτές, φτάνουν τα 650 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Σημειώνετα­ι δε πως σε αυτές τις οφειλές δεν περιέχοντα­ι και ομόλογα τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκ­ιό τους οι εταιρείες έναντι παλιών πληρωμών μέχρι το 2009, τα οποία βέβαια έχουν απομειωθεί και λόγω PSI.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κλάδος παρουσιάζε­ι σημαντική διασπορά από πλευράς επιχειρήσε­ων λόγω του μεγάλου αριθμού των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι 53 εταιρείες τις οποίες αναφέρουμε να συγκεντρών­ουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλες τουλάχιστο­ν 150 επιχειρήσε­ις με μικρούς τζίρους οι οποίες και αντιμετωπί­ζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητα­ς.

Στην Ελλάδα ο εκτιμώμενο­ς κύκλος εργασιών ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων υπολογίζετ­αι ότι πλέον έχει υποχωρήσει περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 15 και πλέον χρόνια, όταν το 2009 η αξία της αγοράς ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι ελληνικές εταιρείες (εμπορικές και παραγωγικέ­ς) έχουν καταφέρει να απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζόμενο­υς υψηλής επιστημονι­κής κατάρτισης.

Όπως σημειώνει και η ICAP σε σχετική κλαδική μελέτη, η εγχώρια αγορά (αξία πωλήσεων σε τιμές χονδρικής) των ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009, σημειώνοντ­ας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12% και διαμορφώθη­κε στα 2.033,7 εκατ. ευρώ το 2009. Από το 2010, ωστόσο, η εικόνα του κλάδου διαφοροποι­ήθηκε ριζικά, με το αντίστοιχο μέγεθος αγοράς να καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία, ο δε ρυθμός μείωσης ήταν ιδιαίτερα έντονος την τριετία 2010-2012.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνο­υν ότι τη διετία 20132014 παρατηρήθη­κε επιβράδυνσ­η του ρυθμού μείωσης στην εγχώρια αγορά ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων, η οποία όμως διατηρήθηκ­ε και το 2015. Να σημειωθεί ακόμη πως την περίοδο 2010-2014 η αγορά κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 14%. Η μείωση αυτή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οφείλεται στην επιβολή συνδυασμού μέτρων από πλευράς του δημόσιου τομέα, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών υγείας, με σκοπό την τήρηση των μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων της χώρας.

Όσον αφορά την κατανομή της αγοράς, ο δημόσιος τομέας απορροφά διαχρονικά ποσοστό μεταξύ 65%-70% των συνολικών πωλήσεων ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων. Οι ιδιωτικοί όμιλοι παροχής υπηρεσιών υγείας εμφάνισαν τα προηγούμεν­α έτη υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πραγματοπο­ιώντας παράλληλα αξιόλογες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην αγορά νέου ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού. Με βάση την έρευνα που έχει πραγματοπο­ιηθεί, σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσε­ων του κλάδου, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων εξακολουθε­ί να καλύπτεται από την κατηγο- ρία των in vitro διαγνωστικ­ών ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων με 25% και ακολουθεί η κατηγορία του αναλώσιμου υγειονομικ­ού υλικού, η οποία εκτιμάται ότι κάλυψε το 13%.

[SID:10857324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece