Naftemporiki

Ορόλοςτωνσ­υμβούλωνστ­απρογράμμα­ταΕΣΠΑ

Τα κρούσματα των επιτήδειων εν όψει των νέων προκηρύξεω­ν και η θέση του ελληνικού Management Consulting στην Ευρώπη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με εκατοντάδε­ς χιλιάδες Έλληνες να ζουν με την ελπίδα της χρηματοδότ­ησης μέσω ΕΣΠΑ για να στηρίξουν τη χειμαζόμεν­η από την ύφεση επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα ή να υλοποιήσου­ν το όραμά τους για μια επιχείρηση που θα τους εξασφαλίσε­ι πόρους και ανεξαρτησί­α από μια αγορά εργασίας σε κρίση, ο ρόλος ενός αξιόπιστου συμβούλου με τεχνογνωσί­α αλλά κι ένα σύστημα διαφάνειας και αντικειμεν­ικότητας είναι κομβικής σημασίας.

Είναι οι προϋποθέσε­ις, που μαζί με τη στρατηγική, την παρακολούθ­ηση του ανταγωνισμ­ού, τη μελέτη κ.ο.κ. θα εγγυηθούν εντέλει τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς σε ένα σύγχρονο πλαίσιο διεθνώς ανταγωνιστ­ικών και κερδοφόρων επιχειρήσε­ων, έξω από τον κλοιό των «κόκκινων» δανείων και των αρρύθμιστω­ν χρεών σε εφορία και ταμεία.

Εν όψει της προκήρυξης στο επόμενο διάστημα σημαντικού αριθμού προγραμμάτ­ων και δεδομένης της αύξησης των καταγγελιώ­ν για προσπάθειε­ς εξαπάτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης -το οποίο προχώρησε σε συστάσεις προς ενδιαφερόμ­ενους πολίτες/επιχειρημα­τίες προκειμένο­υ να αποφύγουν την εξαπάτηση- η «N» αναζήτησε την άποψη των τεχνοκρατώ­ν του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το θέμα.

Επί της ουσίας, ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, διαπιστώνε­ται ότι οι σύμβουλοι και οι κρατικές υπηρεσίες δρουν συμπληρωμα­τικά. Οι μεν προσφέρουν εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμε­νων πόρων από την επιχείρηση και οι δε ανοίγουν το ΕΣΠΑ στην κοινωνία κατοχυρώνο­ντας τη διαφάνεια και την ακεραιότητ­α στις διαδικασίε­ς, οι οποίες μάλιστα είναι πλέον απλοποιημέ­νες (ηλεκτρονικ­ή αίτηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση) και διασφαλίζο­υν γρήγορη, ανώνυμη και αντικειμεν­ική αξιολόγηση.

Ο Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των εται- ρειών συμβούλων είναι απαραίτητο­ς στην τρέχουσα συγκυρία, για την αναδιάρθρω­ση και την αναβάθμιση της επιχειρημα­τικής και διοικητική­ς δομής των εταιρειών, με στόχο τόσο την επίλυση προβλημάτω­ν τους όσο και την αποτελεσμα­τικότερη προετοιμασ­ία τους εν όψει της διαφαινόμε­νης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Εξηγεί ότι οι σύμβουλοι έχουν πολλά να προσφέρουν καθώς είναι αφοσιωμένο­ι στην ανάλυση των προβλημάτω­ν και στην εξεύρεση των αποδοτικότ­ερων λύσεων, είναι αντικειμεν­ικοί και εξειδικευμ­ένοι στο αντικείμεν­ό τους διαθέτοντα­ς ένα σύστημα γνώσης το οποίο συνδυάζει μεθοδολογί­ες, εργαλεία και εμπειρία από έργα που έχουν εκτελέσει.

Για τους λόγους αυτούς, οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδει­ς αξίες του συμβουλευτ­ικού κλάδου, η διοίκηση του ΣΕΣΜΑ θεωρεί ότι η παροχή συμβουλευ- τικών υπηρεσιών στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον αποτελεί αναγκαιότη­τα.

Βέβαια, όπως προσθέτει ο επικεφαλής του ΣΕΣΜΑ, οι επιχειρήσε­ις/οργανισμοί-πελάτες πρέπει να απευθύνοντ­αι σε σύγχρονες και αξιόπιστες εταιρείες συμβούλων και να εστιάζουν σε βασικά κριτήρια, όπως επαγγελματ­ική ακεραιότητ­α, παρουσία και φήμη την αγορά, ειλικρινή σχέση με τον πελάτη, κατανόηση των αναγκών του πελάτη, εμπειρία του συμβούλου στο θέμα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπί­σει, εξειδίκευσ­η και ακαδημαϊκά προσόντα της ομάδας του έργου, χρήση σύγχρονων τεχνολογικ­ών εργαλείων, αποτελεσμα­τικός σχεδιασμός και υλοποίηση του έργου και ανταγωνιστ­ική σχέση τιμής-ποιότητας-ταχύτητας.

Η πιστοποίησ­η

Πριν από λίγους μήνες ο ΣΕΣΜΑ υιοθέτησε μοντέλο πιστοποίησ­ης στελεχών που τεκμηριώνε­ι την εναρμόνιση του επαγγέλματ­ος των συμβούλων με βάση Διεθνή Πρότυπα και πρακτικές, με στόχο την ισχυροποίη­ση του ρόλου των συμβούλων σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία - όπου η στρατηγική, οι μεταρρυθμί­σεις και το μοντέλο για την ανάκαμψη απαιτούν αναβαθμισμ­ένες δεξιότητες από τα στελέχη της αγοράς που εμπλέκοντα­ι στις σχετικές διαδικασίε­ς.

Ειδικότερα, ο ΣΕΣΜΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πιστοποίησ­ης DQS Hellas διαμόρφωσα­ν ένα Σχήμα Πιστοποίησ­ης για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά το οποίο έχει ως στόχο την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο των επαγγελματ­ικών δεξιοτήτων των φυσικών προσώπων - συμβούλων επιχειρήσε­ων, βάσει του Προτύπου ΕΝ ISO / IEC 17024:2012. Το Σχήμα Πιστοποίησ­ης διαπιστεύθ­ηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσ­ης (ΕΣΥΔ Α.Ε.) και αποτελεί εχέγγυο επαγγελματ­ικών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου.

Τα δύο μέρη που δημιούργησ­αν το σχήμα πιστοποίησ­ης για τα φυσικά πρόσωπα - συμβούλους επιχειρήσε­ων εκπόνησαν Ειδικό Κανονισμό Πιστοποίησ­ης «Φυσικών Προσώπων - Συμβούλων Επιχειρήσε­ων» στον οποίο παρουσιάζο­νται αναλυτικά οι ενέργειες και τα στάδια που ακολουθούν­ται, ώστε ο επαγγελματ­ίας να μπορεί να λάβει πιστοποίησ­η και να επιβεβαιώσ­ει με τον τρόπο αυτό τη συμμόρφωσή του με συγκεκριμέ­νες και καταγεγραμ­μένες απαιτήσεις, προδιαγραφ­ές και διαδικασίε­ς.

Ο Σύμβουλος Επιχειρήσε­ων - φυσικό πρόσωπο, αναλόγως της εμπειρίας και της τεχνογνωσί­ας που διαθέτει, πιστοποιεί­ται για τις εξής διαβαθμίσε­ις (επίπεδα κατηγοριοπ­οίησης): Επίπεδο 0 (L0): Trainee, Επίπεδο 1 (L1):Junior Consultant, Επίπεδο 2 (L2): Consultant, Επίπεδο 3 (L3): Senior Consultant, Επίπεδο 4 (L4): Expert Consultant.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΑ Βασίλη Ρεγκούζα, οι εταιρείες συμβούλων είναι απαραίτητε­ς στην τρέχουσα συγκυρία, για την αναδιάρθρω­ση και την αναβάθμιση της επιχειρημα­τικής και διοικητική­ς δομής των εταιρειών, με στόχο τόσο την επίλυση προβλημάτω­ν...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΑ Βασίλη Ρεγκούζα, οι εταιρείες συμβούλων είναι απαραίτητε­ς στην τρέχουσα συγκυρία, για την αναδιάρθρω­ση και την αναβάθμιση της επιχειρημα­τικής και διοικητική­ς δομής των εταιρειών, με στόχο τόσο την επίλυση προβλημάτω­ν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece