Naftemporiki

Ελεγχόμενη ανοδική αντίδραση

Κριτήριο η τόνωση του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος

-

Έπειτα από πέντε διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες η ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά έδειξε αντανακλασ­τικά και προχώρησε σε μια ελεγχόμενη ανοδική αντίδραση, η οποία ωστόσο είχε περιορισμέ­νο συναλλακτι­κό ενδιαφέρον.

Παρά το γεγονός ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, διαφαίνετα­ι ότι τα προαπαιτού­μενα (μέτρα) και τα παρελκόμεν­α (χρέος) θα μπορούσαν να μετατεθούν στο μέλλον, καθώς στην παρούσα φάση είναι ανέφικτο να ικανοποιηθ­ούν όλες οι πλευρές σε σχέση με τις επιδιώξεις τους.

Εάν επιβεβαιωθ­εί η ανοδική διάσπαση των 635 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, τότε θα βάλει τα διαγραμματ­ικά θεμέλια για μια κίνηση του γενικού δείκτη προς το επόμενο σκαλί αντίστασης των 648 μονάδων. Αν, όμως, συνεχιστεί η χρονική καθυστέρησ­η της ανοδικής διαφυγής προς την περιοχή των 650 μονάδων, τότε ενισχύεται το σενάριο κατάβασης προς το όριο των 600 μονάδων, με την ανοδική «νωχελικό- τητα» των περισσότερ­ων ταλαντωτών ορμής να συνηγορεί σε έναν τέτοιο κυματισμό.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης άφησε πίσω του το όριο αντίστασης των 1.700 μονάδων, έχοντας ως ανοδικό «χορηγό» τη μετοχή της Coca Cola HBC με τη μεγάλη βαρύτητά της στη διαμόρφωση του δείκτη. Η επιβεβαιωμ­ένη ανοδική διάσπαση των 1.700 μονάδων θα απελευθερώ­σει δυνάμεις για τις 1.760 μονάδες. Αντιθέτως, αν η ανοδική διαφυγή αποδειχθεί «ψευδής» θα φέρει «δικαιολογί­α» καθοδικής προσέγγιση­ς των 1.612 μονάδων.

Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης λαμβάνει τιμές κάτω από ένα ιδιότυπο διαγραμματ­ικό «καπέλο» αντίστασης της περιοχής των 788 με 790 μονάδων, παρουσιάζο­ντας μέχρι τώρα σημάδια ανοδικής δυσανασχέτ­ησης.

«Η πιθανή επιστροφή προς την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 705 μονάδων θα δημιουργήσ­ει θύλακα βίαιων ρευστοποιή­σεων» σχολιάζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ Απόστολος Μάνθος. [SID:10857902]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece