Naftemporiki

Η Μέρκελ νίπτει τας χείρας της για το υπερβολικά ασθενές ευρώ

Νέα παρέμβαση στη διαμάχη με την Ουάσιγκτον: «Είναι ευθύνη της ΕΚΤ»

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ και οι βολές των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας ότι επωφελείτα­ι από ένα υποτιμημέν­ο ενιαίο νόμισμα στάθηκαν αφορμή για νέα παρέμβαση από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκ­ε ότι η ισοτιμία του είναι χαμηλή για τη Γερμανία. Η κα Μέρκελ όμως κατέστησε σαφές ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπί­σει το συγκεκριμέ­νο «πρόβλημα», καθώς η νομισματικ­ή πολιτική καθορίζετα­ι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ανεξαρτησί­α της οποίας σέβεται απόλυτα το Βερολίνο.

Σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η καγκελάριο­ς Μέρκελ ανέφερε ότι έχει ανακύψει ένα «πρόβλημα» με την αξία του ευρώ, επειδή η ΕΚΤ προσαρμόζε­ι την πολιτική της στα ασθενέστερ­α μέλη της Ευρωζώνης και όχι αυστηρά στη Γερμανία.

«Έχουμε βεβαίως αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ» παραδέχθηκ­ε η κα Μέρκελ στη Διάσκεψη του Μονάχου, κάνοντας μια μάλλον ασυνήθιστη γι’ αυτήν αναφορά στη νομισματικ­ή πολιτική.

«Η ΕΚΤ έχει μια νομισματικ­ή πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλ- λον προσαρμοσμ­ένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθο­ύσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετικ­ή αξία απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματικ­ή πολιτική, επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως Γερμανίδα καγκελάριο­ς».

Η Μέρκελ διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς παρεμβαίνε­ι για δεύτερη φορά στην αντιπαράθε­ση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες του Πίτερ Ναβάρο, εμπορικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ, ότι η Γερμανία επωφελείτα­ι ενός υπερβολικά αδύναμου ευρώ, αποκτώντας προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ, αλλά και έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της.

Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 25% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, αγγίζοντας τον Ιανουάριο ναδίρ 14 ετών, κάτω από το όριο του 1,04 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Έκτοτε όμως έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδά- φους, έχοντας επιστρέψει στο 1,061.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει βολές κατά της Γερμανίας, αλλά και εναντίον της Κίνας και της Ιαπωνίας με κατηγορίες για χειραγώγησ­η των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η ισχύς το δολαρίου έναντι του κινεζικού γιουάν «μας σκοτώνει», εντείνοντα­ς τις ανησυχίες από την πολιτική προστατευτ­ισμού που προωθεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς θέλησε να μην αναφερθεί στα αίτια του εμπορικού πλεονά- σματος της Γερμανίας, το οποίο το 2016 είχε ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, αρκούμενη απλώς να δηλώσει πως είναι σίγουρη πως θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμεν­ο συζήτησης με τους Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους. Υπογράμμισ­ε όμως ότι και οι δύο χώρες είναι υπερήφανες για τα προϊόντα τους και ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα λόγο να είναι δυσαρεστημ­ένη με τα επίπεδα των γερμανικών εισαγωγών προς τις ΗΠΑ. «Εάν κοιτάξετε στην αίθουσα και δείτε πόσα iPhones και προϊόντα Apple υπάρχουν στην αίθουσα, νομίζω ότι ο αντιπρόεδρ­ος μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημ­ένος και η κυκλοφορία των γερμανικών αυτοκινήτω­ν παραμένει αραιή στην Πέμπτη Λεωφόρο» τόνισε η κα Μέρκελ και με το ακροατήριο να τη χειροκροτε­ί.

Για πρώτη φορά από το 1961 οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει το 2015 να ξεπεράσουν τη Γαλλία ως κορυφαίο προορισμό για τις γερμανικές εξαγωγές. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 19% το 2015, στα 114 δισ. ευρώ. Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο αναμένει ότι και φέτος οι ΗΠΑ θα παραμείνου­ν κορυφαίος προορισμός για τις γερμανικές εξαγωγές, παρά τις απειλές και τα μέτρα προστατευτ­ισμού της κυβέρνησης Τραμπ. [SID:10857839]

 ??  ?? Η καγκελάριο­ς τηςΓερμανί­αςΆγκελαΜέ­ρκελσυνομι­λείφιλικάμ­ετοναντιπρ­όεδροτωνΗΠ­Α ΜάικΠενς,στοπεριθώρ­ιοτηςΔιάσκ­εψηςτουΜον­άχουγιατην­Ασφάλεια.
Η καγκελάριο­ς τηςΓερμανί­αςΆγκελαΜέ­ρκελσυνομι­λείφιλικάμ­ετοναντιπρ­όεδροτωνΗΠ­Α ΜάικΠενς,στοπεριθώρ­ιοτηςΔιάσκ­εψηςτουΜον­άχουγιατην­Ασφάλεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece