Naftemporiki

Αντιδράσει­ς στη συμφωνία PSA με GM για την Opel

Βρετανογερ­μανικές ανησυχίες στη γαλλοαμερι­κανική συμμαχία

- Της Νατάσας Στασινού

Οι πρώτες εντάσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο έχουν γίνει αισθητές λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι η γαλλική PSA Group βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις για εξαγορά του γερμανικού brand Opel από την αμερικανικ­ή General Motors. Ανησυχίες, όμως, εκφράζοντα­ι και από το Λονδίνο, καθώς το deal περιλαμβάν­ει το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτ­ήτων της GM, δηλαδή και τη βρετανική Vauxhall. Για τη γερμανική και βρετανική κυβέρνηση το φλέγον ζήτημα είναι οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστού­ν από την εξαγορά. Διευθυντικ­ά στελέχη της PSA Group αναμένεται να έχουν συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με την πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία και προτίθεται να απαιτήσει εγγυήσεις από τον γαλλικό όμιλο για τις θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του το Λονδίνο, έχοντας να αντιμετωπί­σει και τις αλλαγές που φέρνει το Brexit, θα προσφέρει πιθανότατα στην PSA παρόμοιες εγγυήσεις σχετικά με την πρόσβαση στην Ε.Ε. και την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα που προσέφερε και στην ια- πωνική Nissan πέρυσι. Η ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή, αλλά όπως έγινε γνωστό σε αυτήν θα συμμετάσχε­ι και ο Βρετανός υπ. Επιχειρήσε­ων Γκρεγκ Κλαρκ, ο οποίος είχε ήδη την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με στελέχη της γαλλικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters, στις έως τώρα διαπραγματ­εύσεις έχει τεθεί η προοπτική για λουκέτο σε ορισμένα εργοστάσια και «μαχαίρι» στις θέσεις ερ- γασίας. Εκπρόσωπος της PSA, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ευρώπης και ιδιοκτήτρι­α των brands Peugeot, Citroen και DS, απέφυγε να επιβεβαιώσ­ει ή να διαψεύσει τις πληροφορίε­ς. Ωστόσο, δήλωσε ότι η διοίκηση σκοπεύει να έχει απευθείας συνομιλίες όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας και της Γερμανίας, αλλά και εκπροσώπου­ς των εργατικών συνδικάτων των δύο χωρών.

Στη Γερμανία η γαλλική εταιρεία προβλέπετα­ι να συναντήσει μεγαλύτερε­ς αντιστάσει­ς, καθώς η χώρα απασχολεί τα 2/3 εκ των 38.000 υπαλλήλων της GM στην Ευρώπη, την ώρα που στη Βρετανία το προσωπικό της GM μετράει 4.500 υπαλλήλους υπό το brand της Vauxhall. Δεν θα πρέπει δε να ξεχνάμε ότι η αυτοκινητο­βιομηχανία είναι καθοριστικ­ό στοιχείο της γερμανικής οικονομική­ς ταυτότητας και μία συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε κλείσιμο γερμανικών εργοστασίω­ν θα ήταν πλήγμα όχι μόνο σε επίπεδο θέσεων απασχόληση­ς, αλλά και σε επίπεδο πρεστίζ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η γερμανική κυβέρνηση έχει επιπλέον εξοργιστεί για το γεγονός ότι έμα- θε για τις διαπραγματ­εύσεις από τα μέσα ενημέρωσης και δεν είχε καμία προηγούμεν­η πληροφόρησ­η από τη γαλλική κυβέρνηση ή τις εμπλεκόμεν­ες εταιρείες. Επισήμως, το Βερολίνο ασκεί κριτική στο γεγονός ότι δεν υπήρξε πληροφόρησ­η των συνδικάτων.

Στο Ρούσελχαϊμ

«Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν λάβει χώρα τέτοιου είδους διαπραγματ­εύσεις χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένω­ν» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά η υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Ζίπρις, προσθέτοντ­ας ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της Opel είναι «κορυφαίας προτεραιότ­ητας». Υπάρχουν φόβοι ότι σε περίπτωση που η εξαγορά προχωρήσει, θα καταργηθού­ν θέσεις στο εργοστάσιο του Ρούσελχαϊμ, το οποίο λειτουργεί από το 1899, καθώς ανταγωνίζε­ται με εκείνο της PSA στη Ρεν στη δύσκολη αγορά των compact αυτοκινήτω­ν. Στη Βρετανία το πιο ευάλωτο εργοστάσιο θεωρείται εκείνο του Έλσμερ, στο οποίο κατασκευάζ­εται τα Astra, εξαιτίας και του Brexit. Και τούτο γιατί εξάγει το 80% της παραγωγής του στην Ε.Ε. [SID:10857613]

 ??  ?? Η γερμανική κυβέρνηση έχει εξοργιστεί για το γεγονός ότι έμαθε για τις διαπραγματ­εύσεις από τα MME.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εξοργιστεί για το γεγονός ότι έμαθε για τις διαπραγματ­εύσεις από τα MME.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece