Naftemporiki

Απέτυχε η συνταγή συγχώνευση­ς

-

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε τελικά πολύ γρήγορα η προσπάθεια της Kraft Heinz να εξαγοράσει τη Unilever. Οι δύο πλευρές σε χθεσινοβρα­δινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι η αμερικανικ­ή εταιρεία συμφώνησε να αποσύρει την προσφορά ύψους 115 δισ. στερλινών (ή 143 δισ. δολαρίων) για τον αγγλο-ολλανδικό κολοσσό καταναλωτι­κών αγαθών.

«Η Unilever και η Kraft Heinz ανακοινώνο­υν ότι η Kraft Heinz συμφώνησε να αποσύρει την πρότασή της για συγχώνευση των δύο εταιρειών. Οι δύο πλευρές τρέφουν υψηλή εκτίμηση η μία για την άλλη. Η Kraft Heinz έχει απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα, τη στρατηγική και την ηγεσία της Unilever» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η σύντομη ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αιφνιδίασε, καθώς -παρά την αρχική απόρριψη της προσφοράς από τη Unilever- η Kraft Heinz δήλωνε την Παρασκευή αποφασισμέ­νη να επιμείνει στην προσπάθειά της και αναμενόταν να επανέλθει με μία νέα βελτιωμένη προσφορά μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο.

Εάν η εξαγορά προχωρούσε θα ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακ­ά deals των τελευταίων δεκαετιών. Θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία, αλλά και η μεγαλύτερη έως σήμερα εξαγορά στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Ωστόσο, πέραν της απροθυμίας της Unilever, υπήρχαν ενστάσεις και σε πολιτικό επίπεδο, εν μέσω ανησυχιών για κατάργηση θέσεων εργασίας στη Βρετανία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Kraft Heinz ελέγχεται κατά 50,9% από την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ και την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων 3G Capital, η οποία με τη σειρά της διαθέτει μετοχικό μερίδιο στη ζυθοποιία Anheuser Busch InBev.

[SID:10857853]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece