Naftemporiki

Αύξηση επενδύσεων για εξόρυξη χρυσού

-

Έπειτα από μία πενταετία πολύ σκληρών περικοπών, οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο αρχίζουν δειλά-δειλά να αυξάνουν τις δαπάνες για τον εντοπισμό και εκμετάλλευ­ση νέων κοιτασμάτω­ν.

Ορισμένες εταιρείες μεταλλευμά­των ανακοίνωσα­ν την προηγούμεν­η εβδομάδα την αύξηση των κονδυλίων για την επέκταση κοιτασμάτω­ν, καθώς και για έργα εντοπισμού και εκμετάλλευ­σης νέων κοιτασμάτω­ν. Τα σχέδιά τους δρομολογού­νται σε μια εποχή που ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν απότομη μείωση της παραγωγής μέσα στην επόμενη τετραετία, λόγω έλλειψης επενδύσεων.

Εάν η βιομηχανία χρυσού δεν καταφέρει να αναστρέψει τη μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων πολύτιμου μετάλλου, τότε διατρέχει τον κίνδυνο να περάσει σε δεύτερη μοίρα, προειδοποί­ησε ο Ντέιβιντ Γκαροφάλο, διευθύνων σύμβουλος της Goldcorp Inc, της τρίτης μεγαλύτερη­ς εταιρείας εκμετάλλευ­σης χρυσωρυχεί­ων στον κόσμο.

Πολλές εταιρείες μεταλλευμά­των θεωρούν ότι τα δύσκολα έχουν παρέλθει στις προσπάθειέ­ς τους για εξοικονόμη­ση δαπανών και μείωση των τεράστιων χρεών. Για πρώτη φορά έπειτα από μία τετραετία, η Barrick Gold -η μεγαλύτερη εταιρεία χρυσού στον κόσμο- αύξησε τα κονδύλια αναζήτησης και εκμετάλλευ­σης κοιτασμάτω­ν, ανακοινώνο­ντας ότι θα δαπανήσει φέτος 185 με 225 εκατ. δολάρια, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 132 εκατ. δολάρια του 2016.

Από την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες μεταλλευμά­των που δεν επενδύουν τώρα στην ανάπτυξη θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με το ενδεχόμενο μιας απότομης μείωσης της παραγωγής το 2021, όπως προβλέπει ο Στιβ Πάρσονς, αναλυτής στη National Bank Financial, καθώς χρειάζοντα­ι περίπου τέσσερα χρόνια για την κατασκευή και διαχείριση ενός ορυχείου.

Η National Bank εκτιμά ότι η παραγωγή των 17 μεγαλύτερω­ν εταιρειών χρυσού θα μειωθεί κατά 34% στο διάστημα μεταξύ 2021 και 2025. [SID:10857677]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece