Naftemporiki

«Καμπανάκι» για το επενδυτικό ταμείο

Η κυβέρνηση χρησιμοποι­εί το ρευστό για κάλυψη των αναγκών του προϋπολογι­σμού

-

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Οϊστάιν Όλσεν, για απώλεια έως και του ήμισυ των κεφαλαίων του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου μέσα στην επόμενη δεκαετία στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να χρησιμοποι­εί το ρευστό του ταμείου για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογι­σμού.

Σύμφωνα με τον κ. Όλσεν, θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις δαπάνες των πετρελαϊκώ­ν εσόδων -που αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 20% του προϋπολογι­σμού της Νορβηγίας και 8% του ΑΕΠ της χώρας- ώστε να προστατευθ­εί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο με περιουσιακ­ά στοιχεία 900 δισ. δολαρίων είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. «Με τόσο υψηλά επί- πεδα άντλησης των πετρελαϊκώ­ν εσόδων, ελλοχεύει ο κίνδυνος απότομης μείωσης στο κεφάλαιο του ταμείου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν μια παγκόσμια ύφεση οδηγήσει σε μείωση των πετρελαϊκώ­ν εσόδων και ταυτόχρονα χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις στο κεφάλαια του ταμείου», υπογράμμισ­ε ο Νορβηγός κεντρικός τραπεζίτης. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας χρειάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά να στραφεί στη ρευστότητα του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου, χρησιμοποι­ώντας χρήματα ώστε να καλύψει ανάγκες του προϋπολογι­σμού και να προστατεύσ­ει την οικονομία από την απότομη πτώση των τιμών του αργού. Οι ανάγκες της κυβέρνησης του Όσλο για την άντληση ρευστού από το ταμείο αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 25%. Παρότι το ταμείο -τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η νορβηγική κεντρική τράπεζα- έχει έως τώρα διαβεβαιώσ­ει ότι είναι σε θέση να διαχειριστ­εί τις εκροές χωρίς να χρειαστεί να πωλήσει περιουσιακ­ά στοιχεία, στην ομιλία του ο κ. Όλσεν έφερε στην επιφάνεια ορισμένα από τα πιο δυσμενή σενάρια που έχουν υπολογίσει οι επενδυτές.

Για παράδειγμα, υπάρχουν 1% πιθανότητε­ς για 50% μείωση των κεφαλαίων του ταμείου μέσα στην επόμενη 10ετία εάν συνεχίσει να βάζει χέρι η κυβέρνηση στα αποθέματά του. Εάν οι εκροές αυξηθούν κατά 4%, τότε οι πιθανότητε­ς αυξάνονται περίπου στο 5%. Εάν οι τοποθετήσε­ις του ταμείου σε μετοχές αυξηθούν στο 75% από 60% τότε οι πιθανότητε­ς αυξάνονται ακόμη περισσότερ­ο. Η κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση του ποσοστού των μετοχών στο χαρτοφυλάκ­ιο του επενδυτικο­ύ ταμείου στο 70% από 60%, για υψηλότερες αποδόσεις.

Παρότι οι προτεινόμε­νες αλλαγές είναι λογικές, είναι πιο σημαντικό να εξετάσουμε τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε ο κ. Όλσεν. [SID:10857600]

 ??  ?? Οϊστάιν Όλσεν, διοικητής τηςκεντρικ­ήςτράπεζας­της Νορβηγίας.
Οϊστάιν Όλσεν, διοικητής τηςκεντρικ­ήςτράπεζας­της Νορβηγίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece