Naftemporiki

Κοινό «όχι» στην πρόταση Φίλη

Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη αρνήθηκαν το «άνοιγμα» για συνεργασία

-

Κοινό όχι στην πρόταση του Νίκου Φίλη για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ είπαν χθες κορυφαίοι παράγοντες από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, επιρρίπτον­τας ευθύνες εκατέρωθεν για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Την πρόταση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ απέρριψε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, καταλογίζο­ντας στη Χαριλάου Τρικούπη ότι «δεν φαίνεται να ακολουθεί τις μετατοπίσε­ις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημο­κρατίας, η οποία -αν και καθυστερημ­ένα- έχει αρχίσει να κατανοεί ότι η στρατηγική ταύτισή της με τον νεοφιλελευ­θερισμό παρή- γαγε μόνο αδιέξοδα». Επίσης κατηγόρησε μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού του σημερινού ΠΑΣΟΚ ότι διατηρεί «ειδική σχέση με παραθεσμικ­ά δίκτυα πολιτικής και κυρίως οικονομική­ς εξουσίας».

«Όχι» στο κάλεσμα Φίλη είπε όμως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδη­ς, επισημαίνο­ντας ότι «ένα τέτοιο κάλεσμα είναι προσχηματι­κό και απλά αναζητούντ­αι σύμμαχοι για τη δικαίωση μιας καταστροφι­κής και αδιέξοδης πολιτικής». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Ν.Δ.», αλλά «σε τριάδες και πάνω με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερω­ν, μετά τις εκλογές, κομμάτων». Την πρόταση Φίλη είχε απορρίψει από το Σάββατο και η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν την αφορούν «οι κουτοπονηρ­ιές και τα φτηνά κόλπα που εφευρίσκου­ν για να συγκρατήσο­υν τη μαζική φυγή των προοδευτικ­ών πολιτών που τους εξαπάτησαν».

Εν τω μεταξύ κριτική στην κυρία Γεννηματά άσκησε χθες η κεντροαρισ­τερή πρωτοβουλί­α Ώρα Αποφάσεων με εκδήλωσή της στη Λάρισα, όπου συμμετείχα­ν ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπο­ύλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Παντελής Αβραμίδης (Ποτάμι). «Ο προοδευτικ­ός πόλος αντιμετωπί­ζει τεράστια κρίση ταυτότητας και προσανατολ­ισμού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποι­ώντας παρωχημένη και παρακμιακή ρητορική, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον» ανέφεραν μέλη της πρωτοβουλί­ας. [SID:10857966]

 ??  ?? Ο βουλευτής ΝίκοςΦίλης.
Ο βουλευτής ΝίκοςΦίλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece