Naftemporiki

Παράστασης. Τι βάζετε στο στόχαστρό σας;

-

«Τα τελευταία χρόνια, ξέρετε, δεν γράφω τα κείμενα. Απλώς τα εντοπίζω και τα εκστομίζω. Άλλωστε, γιατί να γράψω κείμενα, που βασίζονται στον αυτοσχεδια­σμό. Λειτουργώ με τη γλώσσα, όπως και με το σαξόφωνό μου. Με αυτοσχέδια δημιουργία. Φυσικά, τηρώντας μια σκαλέτα ή παρτιτούρα αναφοράς. Τα δε θέματα δεν τα βάζω ποτέ στο στόχαστρο. Αυτά έρχονται και στήνονται απέναντί μου. Η μεταλλαγμέ­νη Αριστερά; Η ασπόνδυλη Δεξιά ή το αμήχανο Κέντρο; Οι ψηφοφόροι τους; Οι “ταμπλετοει­δείς” συνήθειες και η ανάπηρη επικοινωνί­α μας εμφανίζοντ­αι απέναντί μου ξαφνικά, από την πόρτα, στον χώρο που λειτουργώ, ας πούμε στο Half Note, ή σε μια ματιά κάποιου/κάποιας σε κάποιον στο μπροστινό τραπέζι. Ένα νεύμα ή μια φωνή μπορεί να είναι αρκετή για το έναυσμα ενός παραληρήμα­τος αλληλουχιώ­ν λεκτικής bebop. Ένας ακροβολιστ­ής, λοιπόν, της σάτιρας, κατ’ εμέ, στο στόχαστρο, έχει οτιδήποτε ασχημονεί ή και προσβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη. Μόνο που δεν έχει πρόθεση ο εξάρχων της βραδιάς να το θανατώσει, αλλά να ιονίσει το φαινόμενο από βρομιά σε οξυγόνο».

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικό­τητα, τι σας φαίνεται πιο κωμικοτραγ­ικό;

«Εμείς. Εγώ. Οι Έλληνες που τα έχουμε με Έλληνες. Ο Έλληνας που φταίει πάντα ο άλλος Έλλην. Γι’ αυτό και το έχω σαν κεντρικό μου μότο: ΕΓΩ ΦΤΑΙΣ».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Αυτογνωσία, υπευθυνότη­τα, ανοιχτό μυαλό, ανάληψη ευθυνών, “εργασία, έρωτα και έρευνα”, όπως διατεινότα­ν ο Βίλχεμ Ράιχ. Σε μας μπορείτε να αρχίσετε -αν μας κάνετε την τιμή να μας εμπιστευτε­ίτε γι’ αυτά τα τέσσερα βράδια- με τον αυτοσαρκασ­μό. Το πρώτο βήμα αποδοχής των σφαλμάτων του παρελθόντο­ς μας».

Βλέπετε κάποια αχτίδα φωτός;

«Ναι! Αυτήν που μέσα στον ναό χτύπησε τον John Belushi και άναψε τα φώτα της ράμπας με κείνο το αξεπέραστο ανάποδο φλικ φλακ - αναφέρομαι στην ταινία “Blues Brothers”. Πιστεύω στο κυνήγι της επιφώτισης». [SID:10852977]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece