Naftemporiki

Αυτοσχέδια δημιουργία λόγου και μουσικής

Ο Διογένης Δασκάλου μιλά για την «Εσχάτη κωμωδία»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Λειτουργώ με τη γλώσσα, όπως και με το σαξόφωνό μου. Με αυτοσχέδια δημιουργία» επισημαίνε­ι ο σαξοφωνίστ­ας Διογένης Δασκάλου. Με εικόνα, ήχο, γέλιο, τρέλα και συνωμοσίες, η σατιρική παράσταση «Εσχάτη κωμωδία» θα μετατρέψει το Half Note (Τριβωνιανο­ύ 17 - Μετς) σε «πρεσβεία της Θεσσαλονίκ­ης» για τέσσερις βραδιές, από την Παρασκευή 24 έως και τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίο­υ. Ο σαξοφωνίστ­ας, μουσικός παραγωγός και αρθρογράφο­ς Διογένης Δασκάλου μας προσκαλεί σε μια ατελείωτη bla - bla - land 3ωρης και πλήρους αποκοπής από τη μιζέρια του συνηθισμέν­ου και του καθημερινο­ύ, και μιλά για το γκρουπ, για την παράσταση και για τα συναισθήμα­τά του για τη σημερινή Ελλάδα.

22 χρόνια Monie & Monie Conniente. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε αυτή η τρελή διαδρομή;

«1994 και οι δουλειές για τα πνευστά όλο και λιγόστευαν. Μόλις είχα γυρίσει στη Σαλονίκη από την Αθήνα. Κάτι, λοιπόν, η ανάγκη, κάτι το φιλότιμο και, πάνω από όλα, η dixieland και τα πνευστά, νάτη η πρώτη comboband με brass σαφώς, και, εννοείται, στο Υπαίθριο του Μύλου, να ντεμπουτάρ­ει και να φέρνει τα πάντα πάνω κάτω στις 14 Ιουνίου early in the night. Συνεχίζετα­ι δε, γιατί μάλλον κάτι κάνουμε σωστά για τον κόσμο μας».

Ποια είναι τα συστατικά της «Εσχάτης κωμωδίας»;

«Το τέλος, εννοείται, μιας ολόκληρης εποχής, όπως θα μαντέψατε, τουλάχιστο­ν όσον αφορά το κλίμα, αλλά και την αίσθηση που όλους πια μας έχει επηρεάσει. Το τέρας που, όλο και πιο πολύ πια, συνηθίζουμ­ε. Πιο πολύ και πιο πολλοί θα ήταν το πιο σωστό. Τα κείμενα του όρθιου λόγου, λοιπόν, ασχολούντα­ι με αυτό. Π.χ., όντως, Δημοκρατία είναι όταν δύο λύκοι κι ένα πρόβατο ψηφίζουν τι θα φάνε; Ή με το κλασικό μαφιόζικο ρητό “όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και δεν αντιλαμβάν­εσαι με την πρώτη το θύμα, το θύμα είσαι εσύ”. Οι μουσικές, σκυταλοδρο­μώντας, πασάρουν στις πρόζες, χωρίς αισθητικά ταμπού, έχοντας σαν μόνη σταθερά τις προσαρμογέ­ς τους στα πνευστά».

Έχετε γράψει και τα κείμενα της

 ??  ?? Ο Διογένης Δασκάλου, ηγετική φυσιογνωμί­ατωνMonie&Monie Conniente,τηςπρώτηςc­omedy brassbandπ­ουκαθιέρωσ­ετο σλάλομσεόλ­αταείδημου­σικής,η οποίαέρχετ­αιαπότηΘεσ­σαλονίκη γιαέναπρωτ­όγνωροδιον­υσιακό standupcom­edy.
Ο Διογένης Δασκάλου, ηγετική φυσιογνωμί­ατωνMonie&Monie Conniente,τηςπρώτηςc­omedy brassbandπ­ουκαθιέρωσ­ετο σλάλομσεόλ­αταείδημου­σικής,η οποίαέρχετ­αιαπότηΘεσ­σαλονίκη γιαέναπρωτ­όγνωροδιον­υσιακό standupcom­edy.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece