Naftemporiki

Πλούσιο το λέγειν, ανύπαρκτο το πράττειν

- Της Νατάσας Στασινού

Σε φημισμένο γκαλά στο δημαρχιακό μέγαρο του Αμβούργου, ο Καναδός πρωθυπουργ­ός Τζάστιν Τριντό κάλεσε τους πλουσίους να «πληρώσουν τα φορολογικά βάρη, που τους αναλογούν» και ζήτησε στήριξη της μεσαίας τάξης. Παραδέχτηκ­ε πως είναι «ειρωνεία» να ακούγονται τέτοιες συστάσεις «σε έναν χώρο γεμάτο σμόκιν». Να αντιλαμβάν­εται άραγε πέραν της ειρωνείας και την αντίφαση του να σηκώνει τη σημαία κατά της φοροαποφυγ­ής, την ώρα που η χώρα του είναι φορολογικό­ς παράδεισος για πολυεθνικέ­ς;

Για αντίφαση ανάμεσα σε λόγια και πράξεις κατηγορήθη­κε και προ εβδομάδων, όταν σε μία καταδίκη της ξενοφοβική­ς πολιτικής Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Καλωσορίζο­υμε στον Καναδά όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, τρόμο, πόλεμο, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους». Το μήνυμά του άκρως θετικό, αλλά δεν συνοδεύτηκ­ε από αλλαγή στη μεταναστευ­τική πολιτική. Στην πραγματικό­τητα ο Καναδάς υποδέχεται ελάχιστους πρόσφυγες, ενώ θέτει αυστηρά κριτήρια στο πόσοι και ποιοι οικονομικο­ί μετανάστες θα περάσουν τα σύνορα. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς όπλων της Μέσης Ανατολής, χάρη και στην πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας για πώληση όπλων αξίας 12 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία.

Και οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ. Ο Τριντό τάσσεται υπέρ της στρο- φής στην πράσινη ενέργεια, αλλά ενέκρινε στα τέλη του 2016 δύο γιγαντιαία πρότζεκτ πετρελαιαγ­ωγών. Και ενώ προεκλογικ­ά ασκούσε κριτική για τις παρακολουθ­ήσεις πολιτών από μυστικές υπηρεσίες, τελικά προώθησε νομοσχέδιο που τις επιτρέπει, θέτοντας την ασφάλεια πάνω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Νέος, φωτογενής, χαρισματικ­ός ομιλητής, στην εποχή των social media ο Καναδός πρωθυπουργ­ός ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις είτε φωτογραφίζ­εται με αρκουδάκια πάντα, είτε επιδεικνύε­ι τις ικανότητές του στη γιόγκα, είτε συναντά τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας. Και με μία ρητορική προοδευτικ­ή, που στηλιτεύει πάσης φύσεως ρατσισμό, εμπνέει όσους αναζητούν τον αντι-Τραμπ. Χρειάζοντα­ι όμως και πράξεις, εάν θέλει να αποδείξει ότι όντως είναι.

[SID:10857124]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece