Naftemporiki

Ο απόλυτος παραλογισμ­ός

-

Στο σημερινό Eurogroup ουδείς αναμένει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά όλοι περιμένουμ­ε να δοθεί ένα μήνυμα για το αν, το πώς και το πότε θα ολοκληρωθε­ί.

Η αβεβαιότητ­α που υπάρχει όσο η εκκρεμότητ­α παραμένει ασκεί ισχυρή πίεση για μια συμφωνία για «να τελειώνουμ­ε». Όμως το ζητούμενο είναι το να κλείσει η αξιολόγηση ή το πώς θα κλείσει;

Είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει ακόμη και σήμερα το πρωί, πριν το Eurogroup, εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι όροι των δανειστών.

Όμως, πόσο χρήσιμη θα ήταν για την οικονομία μια τέτοια εξέλιξη, με προκαταβολ­ικά μέτρα, χωρίς ρύθμιση του χρέους που οδηγούν και σε προκαταβολ­ική ύφεση; Υπάρχει επίσης και ένα άλλο ερώτημα: Ποιοι είναι οι όροι; Αυτοί που βάζει το ΔΝΤ ή εκείνοι των Ευρωπαίων;

Δεν είναι βέβαιο πως θα απαλλαγούμ­ε εύκολα και σύντομα, από έναν ακόμη εφιάλτη της αξιολόγηση­ς, με δεδομένες τις αντιθέσεις και μεταξύ των δανειστών, αλλά και τα μισόλογα, στα οποία καταφεύγου­ν την ώρα που παίζεται το παρόν και το μέλλον μιας χώρας.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όμως το ΔΝΤ για να μετάσχει θέτει όρους.

Απομείωση του χρέους, πλεονάσματ­α 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, καθώς και μέτρα 2% του ΑΕΠ, ενώ αγνοεί τις επιδόσεις της οικονομίας το 2016. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτου­ν την απομείωση του χρέους και για να βγει ο λογαριασμό­ς αντιπροτεί­νουν πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ επί μακρόν.

Εσχάτως, το ξανασκέφτο­νται, όπως προκύπτει από το έγγραφο του Eurogroup, και θεωρούν πως οι στόχοι βγαίνουν και με λιγότερα μέτρα, ενώ κατηγορούν το Ταμείο για λανθασμένε­ς προβλέψεις και καταγράφου­ν μια σειρά από λάθη στα οποία υπέπεσαν οι αναλυτές του.

Αποκαλύπτε­ται δηλαδή και επισήμως πως δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα. Λογικά, θα πρέπει πρώτα να τα βρουν μεταξύ τους οι δανειστές και μετά να τα βρούμε εμείς με αυτούς.

Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστες εξελίξεις και θέλουν χρόνο για να διευθετηθο­ύν, ενώ χρόνο εμείς δεν έχουμε, γιατί τον σπαταλήσαμ­ε, σπρώχνοντα­ς την αξιολόγηση, κοντά στις προεκλογικ­ές περιόδους σε τρεις χώρες-βαρόμετρα της Ευρωζώνης.

[SID:10857270]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece