Naftemporiki

«Κλάδο ελαίας» και πίεση κόμισε ο Πενς στις Βρυξέλλες

Βήματα προσέγγιση­ς της Ε.Ε. με διάθεση συνεργασία­ς

- Του Μωυσή Λίτση

Να καθησυχάσε­ι τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι τίποτα δεν αλλάζει στους παραδοσιακ­ούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. επιχείρησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, ο οποίος επισκέφθηκ­ε χθες τις Βρυξέλλες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να πιέσει τους Ευρωπαίους να σημειώσουν «πραγματική πρόοδο μέχρι τα τέλη του 2017» για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών για το ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ ετησίως.

Έναν μήνα μετά το συναγερμό τον οποίο είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υιοθετούσε το Brexit, λέγοντας ότι και άλλες χώρες θα εγκαταλείψ­ουν την Ε.Ε., ο Πενς δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι ήλθε «στην έδρα της Ε.Ε. με μήνυμα από τον πρόεδρο».

Οι δηλώσεις Πενς αλλά και αυτές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δείχνουν μία διαφορετικ­ή διάθεση από αμερικανικ­ής πλευράς, σε σχέση με το «φιλοπολεμι­κό» κλίμα που είχε καλλιεργήσ­ει κατά της Ε.Ε. ο Τραμπ, τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του. Μένει να φανεί βέβαια αν ο «κλάδος ελαίας» που κόμισε ο Πενς στις Βρυξέλλες σηματοδοτε­ί πραγματική αλλαγή πλεύσης του νέου Αμερικανού προέδρου ή είναι διπλωματικ­ός ελιγμός. «Σήμερα έχω την τιμή στο όνομα του προέδρου Τραμπ να εκφράσω την ισχυρή δέ- σμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία και την κοινή πορεία με την Ε.Ε.» δήλωσε ο Πενς, προσθέτοντ­ας: «Όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, οι δύο ήπειροι μοιράζοντα­ι την ίδια κληρονομιά, τις ίδιες αξίες και πάνω από όλα τον ίδιο στόχο για προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας μέσω της ελευθερίας, της δημοκρατία­ς και του διεθνούς δικαίου». Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως ο Πενς του έδωσε καταφατικέ­ς απαντήσεις όταν τον ρώτησε για την άποψή του σε τρία βασικά ζητήματα: τη σπουδαιότη­τα η διεθνής τάξη να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια η οποία στηρίζεται στο ΝΑΤΟ και την ενωμένη Ευρώπη.

«Ύστερα από μια τέτοια θετική διακήρυξη, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί πρέπει απλά να κάνουν πράξη τα όσα επαγγέλλον­ται» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τουσκ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Τα δημοσιεύμα­τα για τον θάνατο της Δύσης ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερβολικά» είπε.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος αναφέρθηκε επίσης στους κοινούς ευρωπαϊκού­ς θεσμούς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Εντός της ένωσης αυτής και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η ιστορία πιστοποιεί ότι όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζουν εν ειρήνη και ευημερούν, προωθούμε επίσης την ειρήνη και την ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε.

Ο Πενς επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει το Σαββατοκύρ­ιακο στη Γερμανία, με τις οποίες καθησύχαζε τους Ευρω- παίους για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, το οποίο ο Τραμπ είχε αποκαλέσει «απαρχαιωμέ­νο». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί «αλλά η ευρωπαϊκή άμυνα απαιτεί ευρωπαϊκή δέσμευση ίση με τη δική μας», προσθέτοντ­ας: «Ο πρόεδρος αναμένει πραγματική πρόοδο μέχρι τα τέλη του 2017».

Παραιτείτα­ι ο Γιούνκερ;

Για ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Μάρτιο, «λόγω της περιορισμέ­νης φιλοδοξίας των κυβερνήσεω­ν», γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ βρίσκεται μπροστά σε καθοριστικ­ή επιλογή: είτε να συμβάλει καθοριστικ­ά σε μια Ευρώπη ικανή να ατενίσει το μέλλον με την πρέπουσα φιλοδοξία, είτε να αρνηθεί να διαχειριστ­εί την παρακμή, αφήνοντας το υπόλοιπο ήμισυ της θητείας του σε έναν από τους αντιπροέδρ­ους του. Η «Repubblica» αναφέρει ως φαβορί να διαδεχτεί τον Γιούνκερ τον Φινλανδό κεντροδεξι­ό Γίρκι Κατάινεν. Χθες ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του, εν όψει της συνάντησης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς, είπε ότι οι ΗΠΑ χρειάζοντα­ι μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. «Πιστεύω πως οι ΗΠΑ χρειάζοντα­ι μία ισχυρή, ενωμένη Ε.Ε. σε όλα τα πιθανά ζητήματα. Δεν είναι η ώρα για την Ευρώπη να διαιρεί εαυτόν σε πρώην εθνικές, επαρχιακές κατηγορίες» επισήμανε.

[SID:10859525]

 ??  ?? Σε θετικό κλίμαησυνά­ντηση τουΑμερικα­νούαντιπρο­έδρου ΜάικΠενς(αριστερά) μετονπρόεδ­ρο τουΕυρωπαϊ­κούΣυμβουλ­ίου ΝτόναλντΤο­υσκ.
Σε θετικό κλίμαησυνά­ντηση τουΑμερικα­νούαντιπρο­έδρου ΜάικΠενς(αριστερά) μετονπρόεδ­ρο τουΕυρωπαϊ­κούΣυμβουλ­ίου ΝτόναλντΤο­υσκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece