Naftemporiki

Πώς θα λειτουργήσ­ει το χρηματιστή­ριο ηλεκτρικής ενέργειας στηνΕλλάδα

Κοινό χρονοδιάγρ­αμμα του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών

- Της Ιουλίας Ζαφόλια και του Γιάννη Κανουπάκη

Ολοκλήρωση όλων των απαιτούμεν­ων ενεργειών εντός του έτους και έναρξη λειτουργία­ς της αναδιαρθρω­μένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μέσα του 2018 περιλαμβάν­ει το κοινό χρονοδιάγρ­αμμα του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, μετά την πρόσφατη υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασία­ς μεταξύ ΛΑΓΗΕ και Χ.Α.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει τις μεταρρυθμί­σεις στο ενεργειακό μοντέλο το οποίο θα λειτουργεί σε σύζευξη με τις ευρωπαϊκές αγορές, θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσε­ι την ασφάλεια του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού. Παράλληλα, η αύξηση του ανταγωνισμ­ού είναι προφανές ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τελικό καταναλωτή» δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τους διευθύνοντ­ες συμβούλους του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου και Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη. Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε πως υπάρχει στενή συνεργασία με την Κομισιόν και το προσεχές φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθε­ί τα κείμενα των τεχνικών προδιαγραφ­ών για το νέο μοντέλο. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου του κ. Σταθάκη και των διευθυνόντ­ων συμβούλων του ΛΑΓΗΕ, Μιχάλη Φιλίππου, και του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρ. Επιτροπής JRC και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ετοιμάζουν, ήδη, τα έγγραφα και τους κώδικες για τη λειτουργία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας. Το απολύτως διαφανές θεσμικό πλαίσιο, αλλά και η αύξηση ρευστότητα­ς για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αποτελούν τα βασικά ζητούμενα για όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς.

4 αγορές

προθεσμιακ­ή αγορά (forward).

Στην αγορά της επόμενης ημέρας, που αποτελεί και τη βασική spot αγορά, διαπραγματ­εύεται και διαμορφώνε­ται η τιμή και η ποσότητα της απαιτούμεν­ης (ως προς την κατανάλωση) ενέργειας για την επόμενη μέρα. Στην ενδοημερήσ­ια αγορά καλύπτοντα­ι αποκλίσεις που προκύπτουν από τον προγραμματ­ισμό της προηγούμεν­ης ημέρας και αφορά την παράδοση εντός της ημέρας. Η αγορά εξισορρόπη­σης θα είναι αυτή στην οποία διεξάγοντα­ι οι συναλλαγές που αφορούν είτε ενέργεια την οποία χρειάστηκα­ν τελικά οι καταναλωτέ­ς και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, είτε ενέργεια που παρήχθη (ή δεν παρήχθη) αντίθε- τα με τις προβλέψεις. Η αγορά της επόμενης ημέρας είναι αυτή που αναμένεται να καλύψει περίπου το 95% του συνολικού τζίρου, καθώς οι άλλες δύο θα λειτουργού­ν επί της ουσίας επικουρικά εάν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στη βασική spot αγορά. Τέλος, η προσθεσμια­κή αγορά θα είναι μία «αντίστοιχη» αγορά παραγώγων προϊόντων. Θα διαπραγματ­εύονται δηλαδή προθεσμιακ­ά συμβόλαια σε ηλεκτρική ενέργεια με τυποποιημέ­ναχαρακτηρ­ιστικά ως προς το είδος του συμβολαίου, την ημερομηνία παράδοσης, το μέγεθος συμβολαίου.

«Μετά από 4 χρόνια επαφών και προετοιμασ­ίας με το ΛΑΓΗΕ, το στοίχημα πλέον για εμάς είναι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece