Naftemporiki

Αγορά παράγωγων σε ενέργεια (Derivative­s)

-

η ολοκλήρωση αυτού του έργου. Η τεχνογνωσί­α και οι υποδομές που έχουμε στη διάθεσή μας επιτρέπουν να αναμένουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Μνημονιακή υποχρέωση

Μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και απαίτηση προσαρμογή­ς σε ευρωπαϊκές οδηγίες εντός συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς αποτελεί η άμεση προσαρμογή στον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία αγοράς ενέργειας. Η εγχώρια αγορά θα πρέπει να υιοθετήσει το «Ευρωπαϊκό Μοντέλο - Στόχο» (EU Target Model). Πρόκειται για ένα κοινό πρότυπο (μοντέλο) για τον σχεδιασμό των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα κράτη - μέλη.

Στόχος είναι αφενός η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών και αφετέρου η αποτελεσμα­τικότερη χρήση των ήδη εγκατεστημ­ένων υποδομών και πόρων κάθε χώρας, ώστε να ελαχιστοπο­ιηθούν τα νέα κεφάλαια που απαιτούντα­ι για την περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακο­ύ τομέα.

Σήμερα, από τους 21 λειτουργού­ς ενεργειακώ­ν αγορών (spot) που δραστηριοπ­οιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 8 συνδέονται εταιρικά (θυγατρικές, βασικός μέτοχος κ.λπ.) με κάποιο Ευρωπαϊκό Χρηματιστή­ριο Αξιών. Σε αυτές τις αγορές διακινείτα­ι πλέον του 60% της ευρωπαϊκής καταναλωμέ­νης ενέργειας. Τρεις λειτουργοί είναι κρατικές εταιρείες και οι υπόλοιπες σχετίζοντα­ι εταιρικά με τους αντίστοιχο­υς διαχειριστ­ές συστήματος μεταφοράς (ΤSOs).

Ο Όμιλος Χρηματιστη­ρίου και ο ΛΑΓΗΕ θα δημιουργήσ­ουν από κοινού νέα εταιρεία για την ανάληψη της ευθύνης εκκαθάριση­ς, διαχείριση­ς κινδύνου και διακανονισ­μού των αγορών, ως Κεντρικός Αντισυμβαλ­λόμενος. Επιπλέον, θα δημιουργηθ­εί από κοινού μία ακόμα νέα εταιρεία υποστήριξη­ς του ΛΑΓΗΕ σε πληροφορια­κές υποδομές και τεχνογνωσί­α, για τη διαχείριση και λειτουργία από τον ΛΑΓΗΕ των αγορών.

[SID:10861206]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece