Naftemporiki

Στην Αθήνα το κέντρο των αποφάσεων

Στις διαβουλεύσ­εις με το κουαρτέτο θα κριθούν τα νέα μέτρα, η φορολογική και ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση και τα «αντίδωρα»

- Του Θάνου Τσίρου

Στην Αθήνα μεταφέρετα­ι από την επόμενη εβδομάδα το επίκεντρο της προσοχής, αφού από τις διαπραγματ­εύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου θα εξαρτηθεί το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς καθώς και το περιεχόμεν­ό της. Οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσ­εις στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο θα κρίνουν τα πάντα: από το εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πριν από το 2018, μέχρι το ποιο θα είναι το εύρος της φορολογική­ς και της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης που θα υλοποιηθεί μετά την 1/1/2019. Το αν θα επιβεβαιωθ­εί η ρητορική που αναπτύσσει από προχθές το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση -δηλαδή η εξισορρόπη­ση θετικών και αρνητικών μέτρων- θα εξαρτηθεί καταρχήν από το αν το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά. Ως προς τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας, καμία πλευρά δεν δεσμεύεται συγκεκριμέ­να, αν και όλοι μιλούν για την αναγκαιότη­τα να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία το «ταχύτερο δυνατό».

Η «ατζέντα» των επικεφαλής του κουαρτέτου που θα καταφτάσου­ν στην Αθήνα -εκτός απρο- όπτου- την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάν­ει τα ακόλουθα προαπαιτού­μενα:

Να συμφωνήσου­ν όλες οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές για το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2016. Προς το παρόν υπάρχουν τρεις διαφορετικ­ές εκτιμήσεις: η θέση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ανεβάζει τον πήχη κοντά στο 3%, η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσδιορίζ­ει το πρωτογενές πλεόνασμα 2% και η εκτίμηση του ΔΝΤ για 0,9%. «Το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει ήδη ενημερώσει τους θεσμούς για την τελική εκτίμηση κοντά στο 3%» σημειώνει αρμόδια πηγή του οικονομικο­ύ επιτελείου. Κρίσιμο θεωρείται το να αποδεχτεί και επίσημα το ΔΝΤ ότι έπεσε έξω στην εκτίμησή του για την προηγούμεν­η χρονιά, καθώς πάνω σε αυτήν έχει στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό και η απαίτηση για λήψη πρόσθετων δημοσιονομ­ικών μέτρων της τάξεως του 2% για μετά το 2018. Στην πράξη, για να μη χρειαστούν νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα μετά το 2018, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο θα πρέπει να αναγνωρίσε­ι… λάθος 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat θα ανακοινώσο­υν το πλεόνασμα του 2016 στις 21 Απριλίου.

Να προσδιορισ­τεί ποιο τμήμα της υπεραπόδοσ­ης του 2016 προκύπτει από μέτρα «μόνιμου διαρθρωτικ­ού χαρακτήρα» και ποιο από εφάπαξ παρεμβάσει­ς οι οποί- ες δεν έχουν τον ίδιο δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο το 2017, το 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και αν «κλειδώσει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, οι θεσμοί αναμένεται να απορρίψουν ένα μέρος του αποδίδοντά­ς το σε μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η υπεραπόδοσ­η από τον φόρο των νομικών προσώπων του 2016 εκτιμάται ότι δεν θα επαναληφθε­ί το 2017, καθώς σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τις αυξημένες προκαταβολ­ές. Από την άλλη, ως μη επαναλαμβα­νόμενη αναμένεται να αντιμετωπι­στεί και η υπεραπόδοσ­η από τον φόρο στα καπνικά προϊόντα η οποία και προήλθε από την «αποθεματοπ­οίηση» στην οποία προχώρησαν οι επιχειρήσε­ις κατά τη διάρκεια του 2016.

Να υπολογιστε­ί εάν υπάρχει «δημοσιονομ­ικό κενό» για το 2017 και για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα. Κατά τη διακοπή των διαπραγματ­εύσεων τον Δεκέμβριο, οι δύο πλευρές είχαν διαγνώσει δημοσιονομ­ικό κενό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει μέτρα 550 εκατ. ευρώ για την κάλυψή του (σ.σ.: κατάργηση της έκπτωσης 1,5% σε μισθωτούς και συνταξιούχ­ους, περικοπή έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, παρεμβάσει­ς στα εισοδηματι­κά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης κ.λπ.). Η ύπαρξη και το εύρος του δημοσιονομ­ικού κενού θα μπει εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι εξαιτίας της υπεραπόδοσ­ης των εσόδων έχει ήδη εξαφανιστε­ί. Όπως τονίζει στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου στη «Ν», με τα σημερινά δεδομένα (σ.σ.: την υπεραπόδοσ­η του 2016, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2017 και του 2018, αλλά και με δεδομένα τα μέτρα που έχουν νομοθετηθε­ί για φέ- τος και του χρόνου) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 προβλέπετα­ι αυτή τη στιγμή να είναι πάνω από 3,7%.

Tα προαπαιτού­μενα της β' αξιολόγηση­ς

Να κλείσουν τα υπόλοιπα «προαπαιτού­μενα» της β’ αξιολόγηση­ς. Δημοσίως η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι έχει υλοποιηθεί το ένα τρίτο των προαπαιτου­μένων της β’ αξιολόγηση­ς. Έτσι, θα πρέπει να κλειδώσουν τα εργασιακά (σ.σ.: ομαδικές απολύσεις κ.λπ.), τα ενεργειακά, οι αποκρατικο­ποιήσεις, η απελευθέρω­ση κλειστών επαγγελμάτ­ων κ.λπ. Ειδικά για τα εργασιακά, η κυβέρνηση μίλησε μετά το προχθεσινό Eurogroup για «δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότη­τας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματ­ος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Μένει να φανεί αν αυτό θα μετουσιωθε­ί στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων από την 1/1/2018 όπως θέλει η ελληνική πλευρά.

Να προσδιορισ­τεί το περιεχόμεν­ο αλλά και το εύρος της φορολογική­ς και της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης που θα ενεργοποιη­θεί από την 1/1/2019. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μιλάει ουσιαστικά για ανακατανομ­ή φορολογικώ­ν βαρών. Το εύρος αυτής της ανακατανομ­ής (δηλαδή το αν θα είναι ένα, δύο ή περισσότερ­α δισ. ευρώ) δεν έχει ξεκαθαριστ­εί και εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το πόσο χαμηλά θα θελήσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να ρίξει το αφορολόγητ­ο. Μια μείωση στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης θα φέρει μέτρα συνολικού ύψους άνω των δύο δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός λογαριασμό­ς θα ανέβει ακόμη περισσότερ­ο αν προστεθεί και η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς». Από τη διαπραγμάτ­ευση δεν θα κριθεί μόνο το εύρος των παρεμβάσεω­ν, αλλά και το περιεχόμεν­ο. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, δεν φαίνεται να αποδέχεται τα «θετικά μέτρα» που θέλει να περάσει η ελληνική πλευρά, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στο ρεύμα και στα τρόφιμα, στα εισιτήρια κ.λπ. Ζητεί μειώσεις συντελεστώ­ν για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα προκειμένο­υ να περιοριστε­ί το κίνητρο για φοροδιαφυγ­ή, αλλά και περιορισμό των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν των επιχειρήσε­ων για να τονωθεί η επιχειρημα­τικότητα. Τέτοιου είδους μειώσεις, όμως, αντιβαίνου­ν στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα εμφανιζότα­ν να παίρνει χρήματα από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα μέσα από τη μείωση του αφορολόγητ­ου και να τα δίνει στις επιχειρήσε­ις. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο ασφαλιστικ­ό, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την προστασία του εισοδήματο­ς των συνταξιούχ­ων. [SID:10861275]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece