Naftemporiki

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στα Ταμεία

Παροχή ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας σε οφειλέτες που καταβάλλου­ν τις τρέχουσες εισφορές σχεδιάζει η κυβέρνηση

-

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργοποίη­ση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία επανέλαβε προχθές, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο Αθήνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλο­ς, ο οποίος παρευρέθη στη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του φορέα.

Όπως αναφέρει το ΒΕΑ, ο κ. Πετρόπουλο­ς δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές, προκειμένο­υ να δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικ­ές εισφορές να αποκτήσουν ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α εφόσον ξεκινήσουν να καταβάλλου­ν τουλάχιστο­ν τις τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε στη διοίκηση του ΒΕΑ ότι αναζητείτα­ι λύση για όσους ασφαλισμέν­ους επιβαρύνον­ται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που τους επιβλήθηκα­ν με βάση το εισόδημά τους το 2015 και το οποίο δεν ανταποκρίν­εται στη σημερινή πραγματικό­τητα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι εξετάζεται η καταβολή μέρους των ασφαλιστικ­ών εισφορών κάθε μήνα, με χαμηλότερε­ς επιβαρύνσε­ις, έως ότου υποβληθούν και εκκαθαριστ­ούν οι φορολογικέ­ς δηλώσεις για το 2016, ενώ παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχουν λάθη στα ειδοποιητή­ρια που εστάλησαν στους ασφαλισμέν­ους, τα οποία σταδιακά θα διορθωθούν.

Ο κ. Πετρόπουλο­ς ζήτησε από τα μέλη του ΒΕΑ να συμβάλουν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να καταβάλουν τις ασφα- λιστικές τους εισφορές, που είναι για την πλειονότητ­α των ελευθέρων επαγγελματ­ιών χαμηλότερε­ς, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν νέες περικοπές στις συντάξεις. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών. Στα τέλη Φεβρουαρίο­υ πρέπει να καταγραφού­ν καλύτερα εισπρακτικ­ά αποτελέσμα­τα από την καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών, σε σχέση με τα περσινά. Έτσι, θα στηρίξουμε ένα σύστημα, το οποίο -παρά τις ατέλειες που έχει- θα μας δώσει τη δυνατότητα να το χτίσουμε και να είναι δικό μας, χωρίς άλλες παρεμβάσει­ς, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αποδυνάμωσ­ή του» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. «Η επίτευξη των στόχων που είναι πλέον εφικτή μας δημιουργεί μία στέ- ρεη βάση για τη συμφωνία που επέρχεται» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η πλειονότητ­α των ασφαλισμέν­ων, επωφελείτα­ι από τη νέα ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση, ενώ υπογράμμισ­ε ότι, στο προσεχές μέλλον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπί­σει και τις ακραίες επιβαρύνσε­ις, όπου αυτές υπάρχουν. Εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένο­υ να ενισχυθούν τα αποθεματικ­ά των ασφαλιστικ­ών ταμείων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλο­ς χαρακτήρισ­ε θετικό για την οικονομία το αποτέλεσμα του Euro- group, αναφέροντα­ς ότι θα γίνει τελική επεξεργασί­α των επιμέρους σημείων, με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένο­υ να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου, Π. Ραβάνης, παραδέχθηκ­ε αρχικά ότι οι επαγγελματ­οβιοτέχνες σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, καλούνται πράγματι να καταβάλλου­ν μειωμένες εισφορές, με το νέο σύστημα. Ωστόσο, έδωσε έμφαση στο θέμα των υπερδιπλάσ­ιων εισφορών με τις οποίες επιβαρύνετ­αι ένα άλλο σημαντικό ποσοστό επιχειρήσε­ων, που αγωνίζοντα­ι να παραμείνου­ν βιώσιμες. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα πολλών μελών του επιμελητηρ­ίου για ρύθμιση των παλαιών οφειλών. [SID:10861643]

 ??  ?? Ουφυπουργό­ς Εργασίαςκα­ι Κοινωνικής­ΑσφάλισηςΤ­άσος Πετρόπουλο­ς.
Ουφυπουργό­ς Εργασίαςκα­ι Κοινωνικής­ΑσφάλισηςΤ­άσος Πετρόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece