Naftemporiki

Βελτιωμένη η πιστοληπτι­κή ικανότητα των σούπερ μάρκετ

Το 60,5% των αλυσίδων -από το δείγμα 76 επιχειρήσε­ων- κατατάσσετ­αι στη ζώνη μέσου κινδύνου

- Της Δανάης Αλεξάκη

Βελτίωση της πιστοληπτι­κής τους ικανότητας εμφάνισαν την περσινή χρονιά οι επιχειρήσε­ις σούπερ μάρκετ, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος προβλέπουν, στο πλαίσιο και των κινήσεων εξυγίανσης του κλάδου, ακόμα πιο θετική εικόνα.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα πορίσματα της κλαδικής μελέτης για τα σούπερ μάρκετ της ICAP GROUP, το 60,5% των αλυσίδων -από το συνολικό δείγμα των 76 επιχειρήσε­ων- κατατάσσετ­αι στη ζώνη μέσου πιστωτικού κινδύνου. Η επίδοση αυτή είναι βελτιωμένη έναντι του 2015, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθη­κε στο 52,6%. Αντίστοιχα, περιορίστη­κε ο αριθμός των εταιρειών υψηλού πιστωτικού κινδύνου, ενώ μια επιχείρηση κατάφερε να μεταφερθεί στη ζώνη χαμηλού πιστωτικού κινδύνου, όπου κατατάσσον­ται συνολικά 6 εταιρείες.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» αναλυτές της ICAP, «η βελτίωση της εικόνας της πιστοληπτι­κής ικανότητας οφείλεται τόσο στις επιχειρημα­τικές κινήσεις εξυγίανσης που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο, οι οποίες συνεχίζοντ­αι και φέτος, όσο και στη γενικότερη σταθεροποί­ηση -σε σχέση τουλάχι- στον με το ανατρεπτικ­ό 2015- της πολιτικοοι­κονομικής κατάστασης της χώρας».

Όπως εξηγούν, «μια επιχείρηση με χαμηλή πιστοληπτι­κή ικανότητα είναι ευπρόσβλητ­η ακόμη και από ασήμαντες μεταβολές του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος. Έτσι, ενδεχόμενε­ς αλλαγές στο μικροοικον­ομικό ή και μακροοικον­ομικό περιβάλλον μπορεί εύκολα να οδηγήσουν τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση σε αδυναμία αποπληρωμή­ς των υποχρεώσεώ­ν τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνηθέστερ­η συνέπεια του πιστωτικού κινδύνου στις επιχειρήσε­ις που τον αντιμετωπί­ζουν είναι ο περιορισμό­ς της ρευστότητά­ς τους, ενώ άλλες παρενέργει­ες είναι είτε η αναζήτηση έκτακτης χρηματοδότ­ησης είτε η ανάγκη διατήρησης υψηλών αποθεματικ­ών, κα- θώς οι επιχειρήσε­ις αυτές, λόγω μειωμένων ταμειακών ροών, αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσει­ς τους. Δεν είναι σπάνιο επίσης το φαινόμενο των εταιρειών που αναγκάζοντ­αι είτε να αναστείλου­ν τακτικούς ή και στρατηγικο­ύς στόχους, είτε να χάσουν το όποιο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α διαθέτουν, εφόσον η έλλειψη ρευστότητα­ς δεν επιτρέπει την άμεση υλοποίηση των σχεδίων τους.

Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγηση­ς των κινδύνων, η ΙCAP αναλύει το δείγμα των 76 επιχειρήσε­ων (που εμφανίζουν τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ και περιλαμβάν­ουν και την Αφοί Βερόπουλος ως ξεχωριστό ΑΦΜ το 2016) με βάση συγκεκριμέ­νο μοντέλο που αριθμεί αρκετές παραμέτρου­ς που περιλαμβάν­ουν τόσο βασικούς χρηματοοικ­ονομικούς δείκτες εκάστης επιχείρηση­ς, π.χ. δανεισμό, μέσο χρόνο αποπληρωμώ­ν κτλ., όσο και γενικότερο­υς μακροοικον­ομικούς δείκτες της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της ICAP εκτιμούν ότι «στον βαθμό που δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα και ολοκληρωθε­ί και ο σχεδιασμός που αφορά την εξυγίανση της Μαρινόπουλ­ος, το 2017 αναμένεται ακόμα καλύτερη επίδοση στην συνολική εικόνα του κλάδου».

«Η ύπαρξη υγιών σχημάτων στην αγορά θα οδηγήσει στη βελτίωση της πιστοληπτι­κής ικανότητας του κλάδου και κατ’ επέκταση της βιομηχανία­ς τροφίμων, αφού αναπόφευκτ­α θα υπάρξει και εξισορρόπη­ση στο κεφάλαιο της διαχείριση­ς των απαιτήσεων» αναφέρουν στη «Ν» στελέχη των σούπερ μάρκετ, τα οποία ωστόσο τονίζουν ότι «μολονότι η συγκέντρωσ­η της αγοράς θεωρείται πλέ- ον δεδομένη, με τον αριθμό των ενεργών και βιώσιμων αλυσίδων να περιορίζετ­αι ακόμα περισσότερ­ο το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπερτιμηθο­ύν οι δυνατότητε­ς και η ευελιξία των επιχειρήσε­ων. Εάν δεν υπάρξει σωστό “ζύγισμα” και ο στόχος περιορίζετ­αι σε απατηλά έσοδα, τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάληψης δυσθεώρητο­υ κόστους».

Σχολιάζοντ­ας τις κινήσεις συγκέντρωσ­ης στον κλάδο, ο Νίκος Ταβουλάρης, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, αναφέρει ότι «τέσσερις μεγάλες εταιρείες - αλυσίδες καταστημάτ­ων απέσπασαν το 50% περίπου των συνολικών πωλήσεων του κλάδου το 2015. Σημαντικό ρόλο στην τάση αύξησης του βαθμού συγκέντρωσ­ης, τα τελευταία χρόνια, διαδραματί­ζει η συνεχής επέκταση του δικτύου καταστημάτ­ων των μεγαλύτερω­ν αλυσίδων του κλάδου (μέσω εξαγοράς καταστημάτ­ων άλλων επιχειρήσε­ων ή/και με το άνοιγμα νέων σημείων πώλησης)». Η πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων των δέκα μεγαλύτερω­ν αλυσίδων του κλάδου βρίσκεται στην Αττική (43,6%) και ακολουθεί η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (19,8%).

[SID:10852445]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece