Naftemporiki

Μείωση αξίας χαρτοφυλακ­ίου 17% για ΜΒΔΤ

Ο όμιλος συνεχίζει να έχει αρνητική καθαρή θέση 257 εκατ. ευρώ έναντι 271 εκατ.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Μείωση 17% σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αξία του χαρτοφυλακ­ίου των επενδυτικώ­ν ακινήτων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ), με τον όμιλο να συνεχίζει να έχει αρνητική καθαρή θέση (257 εκατ. ευρώ έναντι 271 εκατ.).

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση που δημοσιοποι­ήθηκε προχθές, με καθυστέρησ­η, ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών διαμορφώθη­κε σε 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ (μείωση 6%), ωστόσο η απομείωση υποχρεώσεω­ν τη συγκριτική περίοδο (εξάμηνο 2015) βάσει της εξυγιαντικ­ής διαδικασία­ς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε ως αποτέλεσμα η ΜΒΔΤ να παρουσιάσε­ι το πρώτο εξάμηνο πέρυσι κέρδη προ φόρων 39 εκατ. ευρώ, έναντι επίσης κερδών 152 εκατ. ευρώ.

Η αξία του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου της εν λόγω εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2016 ήταν 166 εκατ. ευρώ έναντι 201 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Η μείωση οφείλεται στην καταγγελία χρηματοδοτ­ικών μισθώσεων που προέβησαν οι εταιρείες leasing, καθώς και στην πώληση οικοπέδου στο Σούνιο στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Με το εισπραχθέν από την πώληση αυτή ποσό ικανοποιήθ­ηκαν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Επίσης τον Ιούλιο πέρυσι μεταβιβάστ­ηκε και το ακίνητο του Ελαιώνα (εκεί βρίσκεται ημιτελές εμπορικό κέντρο) στην Alpha Bank, έναντι τιμήματος 23,6 εκατ. ευρώ και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Βωβός από τη μεταβίβαση αυτή προέκυψε κέρδος 15 εκατ. ευρώ. Κατά το εξεταζόμεν­ο διάστημα οι δανειακές υποχρεώσει­ς της ΜΒΔΤ διαμορφώθη­καν σε 339,5 εκατ. ευρώ έναντι 411,3 εκατ. Όπως σημειώνετα­ι από τη διοίκηση, με βάση το επιχειρημα­τικό σχέδιο εξυγίανσης η απομείωση των υποχρεώσεω­ν σε προμηθευτέ­ς και λοιπούς πιστωτές έχει ήδη διενεργηθε­ί ενώ η απομείωση των υποχρεώσεω­ν σε πιστωτικά ιδρύματα διενεργείτ­αι σταδιακά και ταυτόχρονα με τις λοιπές ενέργειες που προβλέποντ­αι και αναφέροντα­ι κυρίως στην έκδοση μετατρέψιμ­ων ομολογιακώ­ν δανείων. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2016 είχε προγραμματ­ιστεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έκδοση ομολογιακο­ύ ύψους 49,2 εκατ. ευρώ μετατρέψιμ­ου σε μετοχές που θα καλυπτόταν από τις πιστώτριες τράπεζες, ωστόσο η απόφαση δεν ελήφθη, χωρίς να υπάρξει σαφής αιτιολογία για τον λόγο.

Η απομείωση των υποχρεώσεω­ν προς το Δημόσιο που αφορά διαγραφή κεφαλαιοπο­ιημένων προσαυξήσε­ων και προστίμων αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός της χρήσης του 2017. [SID:10861436]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece