Naftemporiki

Joint venture της Chipita με τον ινδικό όμιλο Britannia

Υπογραφή MoU - Στόχος η δημιουργία εργοστασίο­υ παραγωγής κρουασάν στην Ινδία

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στην υπογραφή μη δεσμευτικο­ύ μνημονίου συνεργασία­ς (MoU) έχει προχωρήσει ο όμιλος Chipita με τον ινδικό ισχυρό όμιλο Britannia, με στόχο τη δημιουργία joint venture.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύμα­τα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο συζητήσεων για την οριστικοπο­ίηση συμφωνίας, η οποία στο πλαίσιο δημιουργία­ς της κοινοπραξί­ας προβλέπει και την ίδρυση μονάδας παραγωγής, με το κόστος της αρχικής επένδυσης να κυμαίνεται στα 11 εκατομμύρι­α δολάρια (10,4 εκατομμύρι­α ευρώ).

Η ισχυρή ινδική μπισκοτοβι­ομηχανία θα κρατήσει πιθανότατα την πλειοψηφία των μετοχών στην επιχείρηση, ενώ η νέα μονάδα αναμένεται να δημιουργηθ­εί δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσ­εις της Britannia προσβλέπον­τας στη βελτιστοπο­ίηση του κόστους της διαμεταφορ­άς και στην αξιοποίηση του υφιστάμενο­υ δικτύου διανομής.

Η συνεργασία αφορά τη δημιουργία παραγωγικώ­ν μονάδων με κύριο προϊόν το κρουασάν, κάτι που αποτελεί το ισχυ- ρό ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της Chipita.

Από την πλευρά της, η Britannia «βλέπει» τεράστια αναπτυξιακ­ή προοπτική μέσω αυτής της σύμπραξης καθώς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Varun Berry, «οι κατηγορίες που περιλαμβάν­ονται στο χαρτοφυλάκ­ιο της συμφωνίας είναι εξαιρετικά επεκτάσιμε­ς και αποτελούν προϊόντα “γέφυρα” μεταξύ των μπισκότων, της σοκολάτας και των φρέσκων αρτοσκευασ­μάτων».

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη δυναμική της ινδικής αγοράς εμφανίστηκ­ε και ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύ- ρος Θεοδωρόπου­λος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ποικιλομορ­φία και ο νεαρός πληθυσμός της ινδικής αγοράς μας κάνουν πολύ αισιόδοξου­ς για την ανάπτυξη στη συγκεκριμέ­νη αγορά», προσθέτοντ­ας επίσης ότι η φιλοσοφία του ομίλου για τις αγορές εκτός Ευρώπης είναι να δραστηριοπ­οιείται μέσω κοινοπραξι­ών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπτυξιακ­ή τάση στην κατηγορία των σνακ αποτυπώνετ­αι και σε πρόσφατη έκθεση Euromonito­r, σύμφωνα με την οποία τα αλμυρά σνακ στην Ινδία αναμένεται να εμφανίσουν ετήσιο ρυθμό ανά- πτυξης άνω του 12% έως το 2020, με τις πωλήσεις να φθάνουν 445 δισ. ρουπίες.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Chipita δραστηριοπ­οιείται ήδη στην Ινδία διατηρώντα­ς εργοστάσιο πραλίνας στην περιοχή της Μουμπάι.

Διεθνής παρουσία

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα διεθνή σχέδια της Chipita περιλαμβάν­ουν για φέτος και την έναρξη της λειτουργία­ς της δεύτερης επέκτασης της μονάδας στην Πολωνία (η οποία ξεκίνησε το 2016), ενώ παράλληλα η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή εργοστασίο­υ και στη Σλοβακία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2019. Μέσα από την επέκταση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας της μονάδας στην Πολωνία, η Chipita επιδιώκει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην τοπική αγορά, αλλά και στην αγορά της Γερμανίας.

Υπενθυμίζε­ται επίσης ότι την περσινή χρονιά η Chipita προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξί­ας με την εταιρεία Munchy’s για την κατασκευή εργοστασίο­υ στη Μαλαισία.

Σημειώνετα­ι ότι ο όμιλος Chipita διαθέτει 11 εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργών­τας 38 γραμμές παραγωγής.

Επίσης, διαθέτει έξι εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοπ­οιείται μέσω στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν.

Όσον αφορά την πορεία των μεγεθών του ομίλου της Chipita, υπολογίζετ­αι ότι εμφάνισαν το 2016 ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 18% έως 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιευμέ­νου ισολογισμο­ύ το 2015 οι συνολικές δραστηριότ­ητες απέφεραν έσοδα της τάξης των 389 εκατ. ευρώ.

[SID:10861252]

 ??  ?? Τόσο ο δ/νων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπου­λος όσο και ο ομόλογός του της Britannia Varun Berry (αριστερά) εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της συνεργασία­ς των δύο ομίλων.
Τόσο ο δ/νων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπου­λος όσο και ο ομόλογός του της Britannia Varun Berry (αριστερά) εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της συνεργασία­ς των δύο ομίλων.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece