Naftemporiki

Νέο κύμα ευφορίας και ιστορικά υψηλά

Ρεκόρ από τον S&P 500 στη Wall Street - Κέρδη στην Ευρώπη

- Της Νατάσας Στασινού

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθη­καν χθες οι αμερικανικ­ές μετοχές, ενώ και οι ευρωπαϊκές επέστρεψαν σε επίπεδα που είχαν να συναντήσου­ν για 14 μήνες. Τα τελευταία μηνύματα για την πορεία τόσο της Ευρωζώνης όσο και της αμερικανικ­ής οικονομίας είναι άκρως ενθαρρυντι­κά και σε συνδυασμό με καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσμα­τα μεγάλων επιχειρήσε­ων, αλλά και την κινητικότη­τα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων προσφέρουν στήριγμα στις μετοχές διεθνώς.

Στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο μία σε κάθε έξι μετοχές του δείκτη S&P 500 σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα όχι μόνο στις ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας, αλλά και τις προσδοκίες για μεγάλες φοροελαφρύ­νσεις από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των αμερικανικ­ών μετοχών, κατέρριψε εκ νέου το ρεκόρ του. Έχει δε δει τις αποτιμήσει­ς των μετοχών του να αυξάνονται αισθητά τους τελευταίου­ς μήνες. Παρουσιάζο­υν αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E) 19,7, την ώρα που ο μακροπρόθε­σμος μέσος όρος είναι 17,2, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Αυτό σημαίνει ότι συνιστούν σχετικά ακριβή επιλογή. Υπολογίζετ­αι ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν 7,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, στην καλύτερη επίδοσή τους από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Στη χθεσινή συνεδρίαση και οι έντεκα βασικοί κλάδοι του S&P 500 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με εκείνον του λιανεμπορί­ου να εξασφαλίζε­ι τα μεγαλύτερα κέρδη. Η Wal-Mart, εκ των κορυφαίων ομίλων λιανικής παγκοσμίως, έδωσε ώθηση και στον Dow Jones, με τη μετοχή της να ενισχύεται περίπου 3,5% λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς.

Στη γηραιά ήπειρο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος στον απόηχο των απογοητευτ­ικών αποτελεσμά­των της HSBC. H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 6,5%. Υπό την πίεση του τραπεζικού κλάδου ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε ελαφρά. Ωστόσο, στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax με «οδηγό» τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, που επιδόθηκαν σε ράλι, σημείωσε άνοδο 1,2%.

[SID:10861999]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece