Naftemporiki

Μεγάλες απώλειες για το ευρώ

Δυναμικό προβάδισμα του δολαρίου και έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο επανήλθε χθες στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ, στον απόηχο των δηλώσεων από αξιωματούχ­ους της Φέντεραλ Ριζέρβ, αυξάνοντας τις πιθανότητε­ς για μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του επόμενου μηνός, την ώρα που το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητ­ας συνέχισε να ρίχνει βαριά σκιά πάνω από το ενιαίο νόμισμα.

Η πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι θα ήταν άνετη με την ιδέα αύξησης επιτοκίων εάν η αμερικανικ­ή οικονομία διατηρούσε αυτές τις επιδόσεις, ενώ και ο Πάτρικ Χάρκερ, πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας της Φιλαδέλφει­α, φέρεται να δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η προοπτική μιας κίνησης τον Μάρτιο.

Με το δολάριο σε ανοδική πορεία, το ευρώ υπέστη τις μεγαλύτερε­ς ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες από τις 18 Ιανουαρίου, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο του 1,05. Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με κέρδη άνω της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας και την ισοτιμία του να πλησιάζει και πάλι το όριο των 114 γιεν. Το γιεν θα υποχωρήσει στα 120 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια -εν αντιθέσει με την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας-, όπως προβλέπει ο Στέφεν Τζεν, πρώην οικονομολό­γος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Το ιαπωνικό νόμισμα θα ανακάμψει στα 100 γιεν έναντι του δολαρίου στις αρχές του 2018, καθώς φθάνουν στα όριά τους τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, υποστηρίζε­ι ο κ. Τζεν, που τώρα ασκεί καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου στο hedge fund Eurizon SLJ Capital.

Το γιεν έχει ενισχυθεί 3% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, παρότι ο Αμερικανός πρό- εδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσε­ι την Ιαπωνία ότι υποτιμά το εθνικό της νόμισμα ώστε να αποκτήσει εμπορικό προβάδισμα.

Η νέα κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πως εγκαταλείπ­ει το δόγμα του ισχυρού δολαρίου, έχοντας εξαπολύσει βολές σε βάρος μεγάλων εμπορικών εταίρων, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Κίνα κατηγορώντ­ας τες για χειραγώγησ­η συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών.

Η στερλίνα κατάφερε να παραμείνει σταθερή έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχύθηκε σε υψηλά διμήνου έναντι του ευρώ, με κέρδη σχεδόν μίας ποσοστιαία­ς μονάδας και την ισοτιμία έως και τις 84,45 πένες, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, κερδίζει έδαφος έναντι των Μακρόν και Φιγιόν. [SID:10862083]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece