Naftemporiki

«Έτρεξε» η ευρωοικονο­μία με ατμομηχανή τη Γαλλία

Σε υψηλά 6ετίας το ιδιωτικό επιχειρείν και άνοδος του ΡΜΙ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hοικονομία της Ευρωζώνης ανέβασε ταχύτητα τον Φεβρουάριο, με την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον ιδιωτικό τομέα να ενισχύεται σε υψηλά εξαετίας, σε μια ένδειξη ότι οι οικονομίες του ευρώ έχουν καταφέρει έως τώρα να μείνουν αλώβητες από την οικονομική αβεβαιότητ­α λόγω Brexit, αλλά και των επικείμενω­ν εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία. Σε μία ακόμη θετική εξέλιξη, οι ρυθμοί της Γαλλίας ξεπέρασαν τους ρυθμούς της Γερμανίας, για πρώτη φορά από το 2012, σηματοδοτώ­ντας ότι η ανάπτυξη στις 19 χώρες του ευρώ είναι ευρύτερη και δεν στηρίζεται πλέον μόνο στη γερμανική «ατμομηχανή». «Η “αναγέννηση” της Γαλλίας δείχνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ωφελεί περισσότερ­ες οικονομίες», τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσο­ν, επικεφαλής οικονομολό­γος της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίηση­ς στην Ευρωζώνη ανήλθε στις 56 μονάδες τον Φεβρουάριο από 54,4 του Ιανουαρίου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011. Τα στοιχεία παραπέμπου­ν σε ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Η αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσε­ων αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη Markit.

Στη Γαλλία -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνηςη δυναμική πορεία του τομέα υπηρεσιών συνέβαλε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα σχεδόν εξαετίας. Ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στο 56,2 από 54,1 του Ιανουαρίου, παραμένοντ­ας για όγδοο διαδοχικό μήνα πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση και διαψεύδοντ­ας ευχάριστα τις προβλέψεις για υποχώρηση στο 53,8. Ο επιμέρους δείκτης για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον γαλλικό τομέα υπηρεσιών άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011.

Ιδιαίτερα θετική η εικόνα και στη Γερμανία - που έως τώρα ήταν η βασική κινητήριος δύναμη για την ευρύτερη ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. Ο γερμανικός δείκτης ΡΜΙ αναρριχήθη­κε σε υψηλά σχεδόν τριετίας, στο 56,1 από 54,8 του Ιανουαρίου, χάρη στη βελτιωμένη δυναμική τόσο στον τομέα παραγωγής αγαθών, όσο και στον το- μέα υπηρεσιών. Τα στοιχεία ενισχύουν τις πιθανότητε­ς να ανεβάσει η γερμανική οικονομία ταχύτητα τους επόμενους μήνες. Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 0,4% στους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2016, αλλά τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθε­ί από τις αρχές του έτους δείχνουν ισχυρότερο momentum, καθώς η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ έχουν αυξηθεί και οι τιμές καταναλωτή. Τα στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες δικαιώνουν τις προσπάθειε­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει επανειλημμ­ένως υποστηρίξε­ι ότι παραμένει αναγκαία η άσκηση υποστηρικτ­ικής νομισματικ­ής πολιτικής, μέχρις ότου η ανάκαμψη πατήσει σε γερά θεμέλια και διευρυνθεί πέραν των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις. Παρότι τα μακροοικον­ομικά στοιχεία και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σηματοδοτο­ύν ότι η αναπτυξιακ­ή δυναμική είναι ισχυρότερη του αναμενομέν­ου, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του έτους. Με βάση τα επιμέρους στοιχεία των ερευνών PMI, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Φεβρουάριο σε υψηλά σχεδόν δεκαετίας, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι και η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσε­ων, ενθαρρύνον­τας τους επενδυτές, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσε­ων. Συνεχίζοντ­αι και οι πληθωριστι­κές πιέσεις, με τις τιμές να αυξάνονται τόσο σε υπηρεσίες όσο και μεταποίηση. [SID:10861763]

 ??  ?? Η «αναγέννηση» της Γαλλίας δείχνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ωφελεί περισσότερ­ες οικονομίες, τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσο­ν, επικεφαλής οικονομολό­γος της IHS Markit.
Η «αναγέννηση» της Γαλλίας δείχνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ωφελεί περισσότερ­ες οικονομίες, τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσο­ν, επικεφαλής οικονομολό­γος της IHS Markit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece