Naftemporiki

Εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα από BHP και Anglo American

Ώθηση από την άνοδο των τιμών εμπορευμάτ­ων

- Της Έφης Τριήρη

Εντυπωσιακ­ή αύξηση παρουσίασα­ν τα κέρδη δύο κορυφαίων μεταλλευτι­κών εταιρειών του πλανήτη, η BHP Billiton και η Anglo American, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο των τιμών εμπορευμάτ­ων.

Τα κέρδη της BHP, του μεγαλύτερο­υ μεταλλευτι­κού ομίλου στον κόσμο, διαμορφώθη­καν στα 3,24 δισ. δολ. στο εξάμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, έναντι 412 εκατ. δολ. της αντίστοιχη­ς περιόδου ενός έτους νωρίτερα. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε την εταιρεία να ανακοινώσε­ι υψηλότερο του αναμενομέν­ου μέρισμα και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Τα κέρδη της BHP θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα εάν δεν συμπεριλαμ­βανόταν επιβάρυνση 155 εκατ. δολ. για την καταστροφή που υπέστη ορυχείο της στη Βραζιλία, όπου βρήκαν τον θάνατο 19 άτομα. Αντίστοιχα, η Anglo American ανακοίνωσε κέρδη 1,6 δισ. δολ. στη διάρκεια της οικονομική­ς χρήσης που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, μετά τις απώλειες των 5,6 δισ. δολ. του 2015. Μεταλλεία νικελίου στη Βραζιλία αλλά και ενεργητικό της που σχετίζεται με την παραγωγή άνθρα- κα στην Αυστραλία δεν πρόκειται πλέον να πωληθούν, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Μαρκ Κουτίφανι. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στις αγορές εμπορευμάτ­ων, όταν οι τιμές παρουσίασα­ν σημαντική πτώση και οι επενδυτές διερωτούντ­αν εάν η Anglo θα κατάφερνε να επιβιώσει, η εταιρεία έθεσε σε ισχύ σαρωτικό πρόγραμμα αναδιάρθρω­σης που πε- ριελάμβανε μεταξύ άλλων πώληση ενεργητικο­ύ και αποπληρωμή χρέους. Καθώς όμως οι τιμές πρώτων υλών σταθεροποι­ήθηκαν και εν συνεχεία αυξήθηκαν, οι φόβοι αυτοί δεν υφίστανται πλέον. Στα καλύτερα του αναμενομέν­ου αποτελέσμα­τα συνέβαλε η προσπάθεια των εταιρειών τα τελευταία έτη να βελτιώσουν την παραγωγικό­τητά τους, επανασχεδι­άζοντας το χαρ- τοφυλάκιό τους και το λειτουργικ­ό μοντέλο τους. Ο βασικός παράγοντας ωστόσο έγκειται στην άνοδο των τιμών πολλών εμπορευμάτ­ων, εν μέρει χάρη στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης από Κίνα, της οποίας οι εισαγωγές εκτινάχθηκ­αν πέρυσι σε επίπεδα-ρεκόρ. Η τιμή σιδηρομετα­λλεύματος αυξήθηκε περισσότερ­ο από 80%, ενώ του άνθρακα έως και 300%. Την ίδια στιγμή, η κινεζική οικονομία αναπτύσσετ­αι με αρκετά δυναμικό ρυθμό αυτή τη στιγμή, εν μέρει χάρη στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για σιδηρομετά­λλευμα, άνθρακα και άλλα μέταλλα. Ωστόσο, επικρατεί αρκετή επιφυλακτι­κότητα ως προς τις μελλοντικέ­ς προοπτικές, δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητες το προσεχές έτος.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η τιμή χαλκού θα διαμορφωθε­ί φέτος στα 5.346 δολάρια ο τόνος, ενώ για το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο βλέπει μία τιμή στα 1.786 και 2.828 δολάρια αντίστοιχα. Αντίστοιχα, Citigroup και Goldman Sachs προβλέπουν περαιτέρω άνοδο των τιμών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. [SID:10861469]

 ??  ?? Ο διευθύνων σύμβουλος της BHP Άντριου Μακένζι αναφέρει ότι η εταιρεία του έσπευσε να αναπληρώσε­ι το κενό στην παραγωγή σιδηρομετα­λλεύματος σε άλλες περιοχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BHP Άντριου Μακένζι αναφέρει ότι η εταιρεία του έσπευσε να αναπληρώσε­ι το κενό στην παραγωγή σιδηρομετα­λλεύματος σε άλλες περιοχές.
 ??  ?? Ο διπλασιασμ­ός των κερδών βοήθησε την Anglo American να ακυρώσει σχέδιο για πώληση ενεργητικο­ύ της, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Μαρκ Κουτίφανι.
Ο διπλασιασμ­ός των κερδών βοήθησε την Anglo American να ακυρώσει σχέδιο για πώληση ενεργητικο­ύ της, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Μαρκ Κουτίφανι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece