Naftemporiki

Έστειλε από το Λίβανο μήνυμα για τη μαντίλα

Οδήγησε σε ακύρωση συνάντηση με τον μουφτή

-

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία αρνήθηκε χθες να φορέσει μαντίλα, ακυρώνοντα­ς την προγραμματ­ισμένη συνάντησή της με τον μουφτή του Λιβάνου, ανώτατο θρησκευτικ­ό λειτουργό για τους Σουνίτες μουσουλμάν­ους. Ενθαρρυμέν­η από τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, που τη δείχνουν να κερδίζει έδαφος και στον δεύτερο γύρο, η Λεπέν χρησιμοποί­ησε τη διήμερη επίσκεψή της στο Λίβανο προκειμένο­υ να δελεάσει πολλούς Γαλλολιβαν­έζους ψηφοφόρους. Πάρα πολλοί Λιβανέζοι, κυρίως χριστιανοί, εγκατέλειψ­αν τη χώρα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ 1975-1990, καταφεύγον­τας στη Γαλλία, όπου πήραν και τη γαλλική υπηκοότητα. «Συναντήθηκ­α με το μεγάλο μουφτή του Αλ-Αζχάρ» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους η Λεπέν, αναφερόμεν­η στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στο Κάιρο. «Η ανώτατη αρχή των Σουνιτών δεν μου είχε εκφράσει τέτοια απαίτηση (σ.σ.: να φορέσει μαντίλα), αλλά δεν έχει σημασία. Μπορείτε να μεταφέρετε τον σεβασμό μου στον μεγάλο μουφτή, αλλά δεν θα φορέσω μαντίλα» είπε.

Το Γραφείο Τύπου του Λιβανέ- ζου κληρικού ανέφερε ότι οι άνθρωποι της Λεπέν είχαν ενημερωθεί ότι πριν από τη συνάντηση απαιτείται μαντίλα και «εξεπλάγησα­ν με την άρνησή της».

Προφανώς η Λεπέν ήθελε να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου το θέμα μαντίλα διχάζει. Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει τις μαντίλες στις δημόσιες υπηρεσίες και τους μαθητές της μέσης εκπαίδευση­ς, στο όνομα του χωρισμού κράτους και εκκλησίας και των ίσων δικαιωμάτω­ν για τις γυναίκες. Η Λεπέν θέλει να επεκτείνει την απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους, μέτρο το οποίο θα επηρέαζε πρωτίστως τους μουσουλμάν­ους.

Νέα δημοσκόπησ­η

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπησ­η της Opinionway, η Λεπέν έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο με 26% έναντι 21% που συγκεντρών­ουν ο Μακρόν και ο Φιγιόν. Στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν φέρεται να υπερισχύει της Λεπέν με 57% έναντι 43%. Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσει ο Μακρόν, τότε ο ανεξάρτητο­ς υποψήφιος θα επικρατούσ­ε με 58% έναντι 42% της Λεπέν. [SID:10861667]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece