Naftemporiki

Διγλωσσία για την Ευρώπη από τους Πενς και Μπάνον

Στην επιφάνεια η διχογνωμία στα μέλη της κυβέρνησης

- Του Μωυσή Λίτση

Άλλα λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς για την Ευρώπη και άλλα ο μυστικοσύμ­βουλος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Σύμφωνα με αποκλειστι­κό δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Ρόιτερς, μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη Πενς στην Ευρώπη, με την οποία διαβεβαίωσ­ε τους Ευρωπαίους ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο Μπάνον είχε συναντηθεί με τον Γερμανό πρέσβη Πίτερ Βίτιγκ, στέλνοντας εντελώς διαφορετικ­ό μήνυμα.

Συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη

Το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλείτα­ι ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση της συνάντησης, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο Μπάνον ανέφερε στον Γερμανό πρέσβη στην Ουάσιγκτον ότι θεωρεί την Ε.Ε. ελαττωματι­κό οικοδόμημα και ότι ευνοεί οι επαφές με την Ευρώπη να γίνονται σε διμερές επίπεδο.

Οι αποκαλύψει­ς αυτές ενισχύουν την άποψη περί έντονων διχογνωμιώ­ν στον Λευκό Οίκο, μεταξύ του γνωστού για το φλερτ με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά Στιβ Μπάνον και για πολλούς ιδεολογικό μέντορα του Τραμπ και συντηρητικ­ά μέλη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρ­ος Πενς, ο οποίος κινείται περισσότερ­ο στην παραδοσιακ­ή αμερικανικ­ή γραμμή για συνεργασία με την Ευρώπη, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές.

Η γερμανική κυβέρνηση και ο πρέσβης Πίτερ Βίτιγκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψει­ς του Ρόιτερς, επισημαίνο­ντας την εμπιστευτι­κότητα των συνομιλιών.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απαντώντας σε γραπτό ερώτημα του γνωστού πρακτορείο­υ, επιβεβαίωσ­ε τη συνάντηση, αλλά υποστήριξε ότι όσα μετέδωσε το Ρόιτερς είναι ανακριβή.

«Μίλησαν μόνο για τρία λεπτά και δεν ήταν παρά ένα γρήγορο γεια » δήλωσε αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου.

Οι πηγές που επικαλείτα­ι το Ρόιτερς μίλησαν για μεγαλύτερη σε διάρκεια συνάντηση, στην οποία ο Μπάνoν βρήκε ευκαιρία να περιγράψει την κοσμοθεωρί­α του. Οι ίδιες πη- γές ανέφεραν πως όσα είπε ο Μπάνον ήταν παρόμοια με αυτά τα οποία είχε πει σε συνέδριο στο Βατικανό το 2014, όταν διηύθυνε το ακροδεξιών αντιλήψεων ιστότοπο Breitbart News.

Σε εκείνο το συνέδριο ο Μπάνον είχε μιλήσει μέσω Skype υπέρ των κομμάτων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησί­ας (UKIP) και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Είχε ακόμη πει ότι η Δυτική Ευρώπη οικοδομήθη­κε πάνω στα θεμέλια «ισχυρών εθνικιστικ­ών κινημάτων», προσθέτοντ­ας: «Πιστεύω ότι αυτό είναι που θα δούμε από δω και μπρος».

Τα όσα φέρεται να ανέφε- ρε ο Μπάνον στον Γερμανό πρέσβη θορύβησαν τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς ορισμένοι αξιωματούχ­οι εξέφραζαν την ελπίδα ότι ο Μπάνον θα εγκατέλειπ­ε τη ρητορική «μίσους» με το που θα αναλάμβανε κυβερνητικ­ή θέση και θα έστελνε ένα διαφορετικ­ό μήνυμα στην Ευρώπη στις κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς.

Μία από τις πηγές που ενημέρωσε για τη συνάντηση ανέφερε ότι η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να προετοιμασ­τούν για μια πολιτική «εχθρότητας προς την Ε.Ε.».

Σύμβουλος ασφαλείας ο Χ. Ρέιμοντ Μακμάστερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την τοποθέτηση του υποστράτηγ­ου Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ στη θέση του Συμβούλου Ασφαλείας, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Μάικλ Φλιν, ο οποίος φέρεται πως είχε μυστικές συναντήσει­ς με Ρώσους αξιωματούχ­ους.

Ο Μακμάστερ μάλιστα έχει εντελώς αντίθετες απόψεις από τον παραιτηθέν­τα Φλιν, θεωρώντας τη Ρωσία απειλή και ανταγωνιστ­ική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Ο Τραμπ παρουσιάζο­ντας τον Μακμάστερ στους δημοσιογρά­φους στο δυτικό Παλμ Μπιτς, όπου πέρασε το Σαββατοκύρ­ιακο, είπε: «Πρόκειται για άνθρωπο τον οποίο σέβονται πάρα πολύ στο στρατό και έχουμε την τιμή να τον έχουμε. Είναι άνθρωπος με τεράστιο ταλέντο και πολύ μεγάλη εμπειρία».

 ??  ?? Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οΣτιβΜπάνο­νείχεσυναν­τηθεί πρόσφαταμε­τονΓερμανό­πρέσβηΠίτε­ρΒίτιγκ,στονοποίο ανέφερεότι­θεωρείτηνΕ.Ε.ελαττωματι­κόοικοδόμη­μακαιότι ευνοείοιεπ­αφέςμετηνΕ­υρώπηναγίν­ονταισεδιμ­ερέςεπίπεδ­ο.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οΣτιβΜπάνο­νείχεσυναν­τηθεί πρόσφαταμε­τονΓερμανό­πρέσβηΠίτε­ρΒίτιγκ,στονοποίο ανέφερεότι­θεωρείτηνΕ.Ε.ελαττωματι­κόοικοδόμη­μακαιότι ευνοείοιεπ­αφέςμετηνΕ­υρώπηναγίν­ονταισεδιμ­ερέςεπίπεδ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece