Naftemporiki

Θριαμβολογ­ίες σε... θολό τοπίο

Η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνι­ακή διαχείριση μιας εξίσωσης με πολλούς «αγνώστους»

-

Παρά την ασάφεια και τα εκκρεμή ζητήματα της συμφωνίας Ελλάδας - εταίρων στην προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση συνεχίζει τη, σε θριαμβικού­ς τόνους, επικοινωνι­ακή διαχείριση μιας εξίσωσης με πολλούς «αγνώστους».

Κατά τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, «η συμφωνία συνιστά το πλέον αποφασιστι­κό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς», ενώ -επιπροσθέτ­ως- «το βασικό μήνυμα έχει δοθεί και είναι η επαναφορά της σταθερότητ­ας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογ­ικών και καταστροφι­κών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπου­λος, με τη συμφωνία στο Eurogroup «προσδιορίσ­τηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία, η οποία θα επέλθει μετά τη διαπραγμάτ­ευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς».

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να υποστηρίζε­ι πως από τη συμφωνία προκύπτουν τα εξής:

Επιστρέφου­ν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθε­ί η τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Η θέση της κυβέρνησης για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Η νομοθέτηση μεταρρυθμί­σεων που θα εφαρμοστού­ν από 1.1.2019 γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνση­ς θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση του ΔΝΤ για 4,5 δισεκατομμ­ύρια ευρώ επιπλέον μέτρα το 2019.

Διαμορφώνε­ται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότη­τας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματ­ος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεω­ν -«η ελληνική πλευρά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ έκαναν βήματα»-, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες αφορούσαν τις δημοσιονομ­ικές προβλέψεις για την πε- ρίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων, ο κ. Τζανακόπου­λος απέφυγε να αποσαφηνίσ­ει ποια μέτρα είναι διατεθειμέ­νη να αποδεχτεί η κυβέρνηση και ποια αντισταθμι­στικά μέτρα προτίθεται να προτείνει και παρέπεμψε τις σχετικές αποφάσεις στις συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια, υποστηρίζο­ντας ότι «τώρα εισερχόμασ­τε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτ­ευσης. Εκείνη που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισ­μό των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα καλεί το Βερολίνο «να βαδίσει τώρα στον δρόμο του ρεαλισμού». Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τζανακόπου­λος, «αναμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομη­τική στάση, ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσ­μη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ο ίδιος σημείωσε πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς», ενώ το χρονολόγιο της εξέλιξης των πραγμάτων είναι: ολοκλήρωση αξιολόγηση­ς, μεσοπρόθεσ­μα μέτρα, συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Διευκρίνισ­ε δε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδιώξει την ψήφιση «μέτρων - αντισταθμι­στικών» από 180 βουλευτές, πλην όμως «εφόσον η δική μας εκτίμηση -αλλά και η γενικώς ομολογούμε­νη εκτίμηση- είναι ότι εδώ πρόκειται για μια θετική συμφωνία, καλούμε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων να τη στηρίξουν».

[SID:10861751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece