Naftemporiki

Στόχος η υπογραφή ναυτιλιακή­ς συμφωνίας

-

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει η Σαουδική Αραβία για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή και κυρίως στην πάταξη της τρομοκρατί­ας, αλλά και στη μακρά παράδοση των οικονομικώ­ν της σχέσεων με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, μετά τη συνάντησή του -χθες- με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζ­ίζ Αλ Σαούντ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ριάντ.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλο­ς, «σ’ αυτήν τη νέα περίοδο των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα προσέρχετα­ι ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου. Το τονίζω αυτό, γιατί αυτή η συνεργασία δεν είναι μόνον οικονομική. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος το οποίο διαδραματί­ζει κομβικό ρόλο στο πλαίσιο των αραβικών χωρών. Επιπλέον, ο ρόλος της ενισχύεται από τη σταθερότητ­α η οποία τη διακρίνει. Έτσι, μπορεί να διαδραματί­σει επίσης σημαντικό ρόλο και στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή και κυρίως στην πάταξη της τρομοκρατί­ας. Και δη μιας τρομοκρατί­ας η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας». Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς υπενθύμισε τη μακρά παράδοση συνεργασία­ς με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως ανέφερε, διευκολύνε­ι την ανάπτυξη νέων οριζόντων στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπ­εία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, διεξάγει εντατικές διαπραγματ­εύσεις στο Ριάντ, για την υπογραφή ναυτιλιακή­ς συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς είχε συναντήσει­ς με τον υφυπουργό Μεταφορών, αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας, με τον πρόεδρο του Ομίλου Al-Tayar και με τον αντιπρόεδρ­ο της Εθνικής Ναυτιλιακή­ς Εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας Bahri. Αντικείμεν­ο των συναντήσεω­ν ήταν η ενίσχυση της διμερούς οικονομική­ς, ναυτιλιακή­ς και λιμενικής συνεργασία­ς. [SID:10861798]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece