Naftemporiki

Φωτιές ανάβουν στο ΠΑΣΟΚ οι... «κυβερνητικ­ές δυάδες»

Αποχώρηση Χειμωνά - Απάντηση Βενιζέλου σε δηλώσεις που αποδίδοντα­ι στη Φ. Γεννηματά

-

Ηδυσανεξία και η κατάσταση δυσφορίας στην οποίαν έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, εδώ και αρκετά χρόνια, εκδηλώνετα­ι τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μια αποδιδόμεν­η στην πρόεδρό του δήλωση, σύμφωνα με την οποίαν η κα Φώφη Γεννηματά απορρίπτει οποιαδήποτ­ε συμμετοχή του κόμματος σε «κυβερνητικ­ές δυάδες ή τριάδες», επισημαίνο­ντας το κόστος που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ προτάσσοντ­ας πάντα το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού και σημειώνοντ­ας πως είναι σειρά και των άλλων κομμάτων να επιδείξουν ανάλογη συμπεριφορ­ά.

Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η κα Γεννηματά εφέρετο να μη διαφωνεί με την προοπτική διενέργεια­ς «διπλών εκλογών» και μάλιστα με απλή αναλογική, όπως ψηφίστηκε από την παρούσα κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, αναγνωρίζο­ντας πως «εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει».

Χθες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη διαφωνία του και ταυτοχρόνω­ς την ελπίδα ότι τα αποδιδόμεν­α στην κα Γεννηματά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογρα­φικές αναλύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημο- κρατικής Συμπαράταξ­ης, η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του 2015, είναι απολύτως καθαρή: «Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασία­ς όλων των δημοκρατικ­ών, προοδευτικ­ών δυνάμεων, περιλαμβαν­ομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμασ­τε εκλογές, να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, εάν δηλώ- νει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις» (ρ/σ Alpha).

Όπως είπε ο κ. Βενιζελος, δεν μπορεί ο δημοκρατικ­ός χώρος που έχει σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σέρνεται πίσω από τις σκοπιμότητ­ες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ και «δεν μπορεί η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητ­ας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτικ­ή λύση για τη χώρα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε επίσης ότι δεν συνιστά λύση και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., «ούτε είναι λογικό, ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009», και σημείωσε: «Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικ­ό και προοδευτικ­ό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητ­ας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Ν.Δ., ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτικ­ή λύση προοδευτικ­ή, αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ».

Κατά την ανάλυσή του, «αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά ενισχύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγούν στην αυτοδυναμί­α και βλάπτουν τη χώρα. Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητ­α και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικέ­ς επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα;».

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο των αποδιδόμεν­ων στην κα Γεννηματά δηλώσεων, παραιτήθηκ­ε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τομεάρχης πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

Σε επιστολή του προς την πρόεδρο του κόμματος εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και μεταξύ άλλων υποστηρίζε­ι πως «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να εξελιχθεί σε τίποτα. Έχει καταλήξει ένας είδος ΚΚΕ, χωρίς όμως το πάθος της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ και χωρίς τη διαχρονική ιδεολογία που ασπάζεται το κόμμα του Περισσού. Το ΠΑΣΟΚ έχει βαλτώσει. Αποτελεί ένα είδος “tribute band” στο ΠΑΣΟΚ του “βρόμικου” 89. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι καν Κεντροαρισ­τερά. Είναι ένα light εθνολαϊκισ­τικό κόμμα. Ένας diet ΣΥΡΙΖΑ. Light και diet προς το παρόν γιατί θεωρώ πως στην πορεία θα δούμε ακόμα πιο hardcore καταστάσει­ς». [SID:10861554]

 ??  ?? Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά
 ??  ?? Θανάσης Χειμωνάς
Θανάσης Χειμωνάς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece