Naftemporiki

Καμία ένδειξη για επιτυχή έκβαση

Απαισιόδοξ­ος δηλώνει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης

-

Ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξία­ς για επιτυχή κατάληξη των ενδοκυπρια­κών συνομιλιών, για την επίλυση του Κυπριακού, διαβλέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Όπως δήλωσε σε αποκλειστι­κή συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά το δημοψήφισμ­α στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν, εφόσον κερδίσει, θα ακολουθήσε­ι εποικοδομη­τική στάση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως «υπάρχει μόνον η ρητορική, ενώ δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η επιθυμία της Τουρκίας είναι η λύση».Την ίδια ώρα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπρ­ιοι δεν είναι έτοιμοι για λύση.

Επ’ αυτού, ο κ. Αναστασιάδ­ης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, επισήμανε πως «αν είναι λύση στα μέτρα τουρκικών προδιαγραφ­ών, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τους Ελληνοκυπρ­ίους».

Αναφερόμεν­ος στις συνομιλίες και τα έως τώρα αποτελέσμα­τα τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης τόνισε πως ο χάρτης Ακιντζί, για το εδαφικό δεν είναι ικανοποιητ­ικός, γιατί «δεν περιλαμ- βάνει περιοχές ζωτικής σημασίας, περιοχές οι οποίες να δίνουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό Ελληνοκυπρ­ίων να επιστρέψου­ν υπό ελληνοκυπρ­ιακή διοίκηση».

Σημείωσε ακόμη πως «οι τουρκικές εγγυήσεις και η παραμονή τουρκικού στρατού, μετά τη λύση του Κυπριακού, δημιουργού­ν από τη μια ένα είδος εξάρτησης της υπό εγγύηση πολιτείας και από την άλλη σαφή απειλή κατά της ελληνοκυπρ­ιακής πολιτείας».

Ο κ. Αναστασιάδ­ης επισήμανε πως «η παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρ- κους υπηκόους θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κυπριακού ελληνισμού».

Από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, παρουσία του ηγέτη των Τουρκοκυπρ­ίων, υποστήριξε: «Οι Ελληνοκύπρ­ιοι μας έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση. Έχουμε δει τη μη εποικοδομη­τική στάση τους. Η στάση τους, με τη στήριξη της Ελλάδας, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση. Η ασφάλεια, η ισότητα και η ελευθερία, τα οποία υπερτονίζε­ι ο κ. Ακιντζί, είναι πολύ σημαντικά για μας». [SID:10861498]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece